Само преди дни Асоциацията за защита на потребителите разкри обществената тайна, че млечните босове и хипермаркетите са в криминален картел, който щави народа с най-скъпите сирене и кашкавал в ЕС на фона на една от най-ниските изкупни цени на млякото.

„Комисията за защита на конкуренцията трябва да започне проверки и да установи дали има изкривявания на пазара, Министерството на земеделието и храните, Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите също трябва да се задействат със своите контролни функции“, коментира Пейо Майорски, председател на организацията.

СКАНДАЛНО: Ето кои са босовете на картела в млечния сектор, питайте Димитровците защо щавят народа

Млекопреработвателите продължават да изкупуват продукцията на ниски цени, докато в магазините прясното мляко продължава е скъпо – често над 3 лева за литър. Цената на киселото краве мляко е от 1.39 до 1.80 лв. за кофичка от 400 грама. Кравето сирене се продава между 15 и 20 лв. за кг, а кашкавалът между 24 и 30 лв. за кг, обясняват от АЗП.

От Асоциацията за защита на потребителите цитират и проучване на Европейската комисия, огласено преди дни, според което България е сред страните в ЕС съюз с много ниски изкупни цени на суровото мляко. През юни средната цена у нас е била 41,15 евроцента за литър (около 80 ст.), което е седмата най-ниска стойност.

Ето ги виновниците – млечните босове с еднакви лични имена – Димитър, които правят милиони на гърба на бедния българин:

Димитър Зоров – производител на млечни продукти „Пършевица“

Олигархът Димитър Зоров е председател на Асоциацията на млекопреработвателите. Личен приятел на Бойко Борисов, били са състуденти в Школата в Симеоново. Преди две години получи 10 милиона лева пряка помощ от Държавен фонд „Земеделие”, без да е ясно за какво са отпуснати парите. Пак по време на третия мандат на ГЕРБ Зоров е прибрал и други 20 милиона лева по схемата „Училищен плод и мляко” в София и цялата страна.

Преди няколко години Зоров привлече внимание с рекордна субсидия от ДФ „Земеделие“ – за 2018 г. и 2019 г. е получил преки помощи в размер на общо 9 450 180,73 лева. Европомощите са получени чрез дружества, притежавани от самия Зоров и фирми на членове на семейството. Информация бе публична на сайта на ДФЗ, но и за двете плащания липсват основание и информация за мярката, съобразно която са отпуснати милионите..

Фамилия Зорови изскочи и в едно от разследванията на сайта „Биволъ“ за къщи за гости, според което ЕТ ,,Силвия Зорова” има сключен договор с ДФЗ през септември 2014 г. за реконструкция на хотел за селски туризъм, построен на фамилен терен, собственост на Димитър Зоров, съпругата му Марияна и дъщерята Силвия. Те тримата отстъпват право за строеж на фирмата на Силвия. Заради незаконни врътки с къщата уж за гости, а използвана за лична употреба, Силвия Зорова бе осъдена да върне близо 400 000 лева на държавата.

ЕТ „Силвия Зорова“ бе в предварителния списък на бенефициентите, публикуван на сайта на фонд „Земеделие“, на които към 15 ноември 2019 г. е открито производство за налагане на 100% санкции заради открити нарушения в изпълнението на европроектите.

Дъщерята на млечния бос е получила 391 160 лева за реконструкция на съществуваща сграда в хотел за селски туризъм и за закупуване на необходимото оборудване. Сградата е до семейната мандра.

Същият този Зоров прекарва летата си на първия ръкав на Халкидики – Касандра, където има къща и не е проблем за него да хвърля хиляди евра за луксозните си вечери в „Мамалука“. Чести гости са му бившият шеф на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов и други не по-малко скандални родни олигарси.

Нали вече разбирате защо Зорови са сред най-големите производители на млечни изделия у нас, като пазарният дял на „Пършевица“ се определя между 25 и 30%?

Димитър Маджаров – връзкарят с политически чадър

Името на Маджаров се свързва миналата година с две проверки от прокуратурите в София и Пловдив за данъчни престъпления и подаване в НАП на документи с невярно съдържание. Както и за споменатия по-горе Зоров, така и за Маджаров има десетки нелицеприятни публикации в медиите, че произвеждат фалшиво мляко. „На практика се използва по-евтина суровина и се избягват проблемите, свързани с доставките, транспорта, съхранението, тестването. Накратко – печелят се повече пари!“.

Синът на Маджаров, често пълни жълтата преса с изцепките заради хазартната си и наркозависимости.

За пред медиите Филип Маджаров е бъдещият наследник на империята на тате и работи в империята на баща си. Извън протокола обаче Филип е типичният лигльо, роден със сребърна лъжица в устата. За родения в Пловдив баровец, досущ като останалите наследници с пари и власт, е писано, че бил почитател на забранените субстанции, алкохола, хазарта и, разбира се, високите скорости с тунинговани автомобили.

Полицейските архиви пазят информация за изпълненията на Филип по пътищата. Засечен да шофира с безразсъдно висока скорост в населено място, рискувайки живота на спътниците си и на околните, баровецът е лишен от свидетелството си за правоуправление за половин година. Бащата се опитва да оправи проблема с връзки, но явно не са му стигнали аргументите или подкупът.

Интернет пази съобщения за пиянства, наркотици, чалготеки и побоища с участието на Филип Маджаров – луксозен петзвезден живот, купен с парите на тати, получени от прескъпите млечни и месни продукти „Маджаров“. Сред екстрите, освен джипове и спортни коли може да добавим е скъпарско имение в полите на Витоша. Публична тайна е, че Филип Маджаров има и пристрастяване към хазарта. Зависимостта му от комара била толкова силна, че заложил джипа си в игрална зала.

Димитър Минев – производител на продуктите „Бор-Чвор“

Собственикът на „Бор-Чвор“ Димитър Бориславов Минев стана известен преди години покрай разкрития за подкуп на тогавашния шеф на полицейското управление в Първомай и със спора, разиграл се в медии дали му е подарявал кола или не. Всичко това по повод катастрофа на отрочето му Борислав Минев с една от скъпите му коли. Тогава богатеещият на наш гръб татко коментира пред „24 часа“: Да, правил е катастрофи, ама такива имат 90% от българите.

По-късно полицейският шеф на Първомай бе арестуван заради прикриване на богаташки син, извършил две отвличания и катастрофа под въздействието на наркотици. Това се случило пред очите на още десетина свидетели. Случаят е бил потулен., но два месеца след потулване на престъпленията, началникът на РУП Първомай получава автомобил от бизнесмена.

Известният като „властелин на млякото с растителни мазнини“ Минев е и ВИП комшия на Плевнелиев в Черноморец. Мястото хич не е случайно – на първа линия, с уникална гледка към остров Свети Иван и Созопол. В близост се издига друг идентичен малък морски дворец, този на Росен Плевнелиев. На млекарския бос обаче е по-помпозен.

Сега вече ясно ли е защо доскоро кашкавалът гонеше 40 лв., а сиренето бе над 25 лв. килото? Нищо, че водата в сиренето на „Бор-Чвор“ е с рекордните 78,74% съдържание на вода според последните анализи.

Източник: narod.bg