Началото на края настъпи! С утвърждаване на позицията на Доналд Тръмп като президент на САЩ, Киев неочаквано започна да прави отстъпки във войната с Русия. Външният министър на страната се срещна с Ван И — китайския външен министър и даде ясен знак, че е готов да обсъди варианти за мир. От Кремъл моментално реагираха и Дмитрий Песков заяви, че Русия също е готова да седне на масата за преговорите. Без значение, че на следващия ден и двете страни засилиха атаките една срещу друга, явно с намерение поне малко да принудят другия да отстъпи. Макар и кърваво, началото на мирните преговори е сложено.

От другата страна на Балканите — към Близкия изток, Башар Асад се срещна с Владимир Путин, с искане Русия да укроти Израел в атаките срещу Палестина. Путин обеща помощ на сирийския си колега, но постави условия — Сирия да потърси мирен диалог с Турция. Както е известно, Турция подкрепя бунтовниците срещу Асад от 2011 година и се стреми да свали режима, но Русия подкрепя сирийския президент и има руски военни части в региона от 2015-а година. Засега не е ясно дали ще има среща между Ердоган и Асад в Москва през август, но говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков призна, че са обсъждани различни въпроси, включително и сдържането на Израел срещу Иран и Палестина, в кризата в Газа.

По всичко изглежда, че в момента участниците в най-големите конфликти са готови да забавят темпото и да дадат възможност на света да си поеме глътка въздух от безкрайните войни. Истината е, че третата световна война вече е факт и е въпрос на време да стане ясно, дали ще се превърне във всеобхватен глобален конфликт, или силните на деня ще се поучат от грешките на историята и ще потърсят варианти за мир, преди някой да е натиснал червеното копче на ядрените бомби…