Загиналият при взривовете в Елин Пелин е световно признатият учен доц. д-р Петър Шишков. Това става ясно от публикация на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" във Facebook, чрез която съобщават за кончината му.

"Напусна ни доц. д-р Петър Шишков - изключително отдаден и обичан колега и преподавател. Академичната общност на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" отдава почит и уважение към значимото дело и паметта на доц. д-р Петър Шишков", пишат от висшето учебно заведение.

"Доц. Шишков е световно признат учен и консултант, участвал в редица научно-изследователски екипи в областта на взривната техника и технологиите. Натрупва професионален опит и развива умения като пиротехник, взривник, ръководител взривни работи и проектант на взривни работи. Работи по изследвания и разработка на нови експлозиви за работа в ограничени пространства и при утежнени условия, както и към проектиране на специални взривни работи. Академичното ръководство на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" изказва съболезнования на семейството на доц. д-р Петър Шишков! Поклон пред паметта му", допълват оттам.

Малко по-рано пред NOVA News полковникът от запаса и експерт по боеприпаси Красимир Петров обясни, че има информация за доцент от Минно-геоложкия университет, който е дошъл да вземе фойерверки от складовете.

"Имам информация, че нещата за започнали, когато доцент от Минно-геоложкия университет е пристигнал с бус, за да вземе фойерверки, защото е имал да прави заря. Пристигнал е и синът на собственика, който е докарал момичето, доколкото разбрах, тя не работи там. В момента, в който са приготвени боеприпасите за зарята, е станал инцидентът. Това става в помещение, което не е склад. Тази информация имам от мой приятел, който е влязъл с "пустинната котка" и бронежилетка и каска вътре в района", обясни полковник Петров.

Новината за смъртта на 48-годишния учен дойде от медиците на "Пирогов" в сутрешните часове.

"Моите съболезнования към близките. Загина 48-годишният мъж. Големият проблем е бил навлизането на газове към белите дробове. Фактически това води до термична травма на белия дроб и до интоксикация на организма. Всичко възможно беше направено. Уви, щом в такива кратки срокове се развиха нещата, сами разбирате, че е било много тежко", каза проф. Николай Габровски, цитиран от bTV.

Доц. Петър Шишков е роден на 12 декември 1975 година, като образованието и квалификациите му в областта на взривната техника и технологиите. От 2013 година е преподавател в Минно-геоложкия университет, първо като асистент и главен асистент, а от 2019-а - като доцент.

Освен това Шишков е бил и дизайнер на шоу програми с фойерверки. Последният му спектакъл е бил в Елин Пелин - музикална заря или фойерверки, изстрелвани в синхрон с музикален съпровод, предава "24 часа"

Самият той неколкократно е споделял публикации в социалните мрежи за спектакъла в Елин Пелин, като е посочвал, че работи с фирма "Енигма", чийто складове се взривиха.

"Петьо Шишков или Петьо Зарята, както го наричаха, е човекът, който е загинал в склада за пироефекти в Елин Пелин. Работих с него, откакто беше малко момче. Той бе човек с огромни мечти и смела фантазия. Имахме големи планове да създаваме красота. Магията, която създаде на концерта ми "Български свят" в Античния театър Пловдив, винаги ще се помни. Винаги ще си ни в сърцата! Огромни съболезнования към семейството и приятелите му", пише във Facebook певецът Красимир Аврамов.

Други негови приятели също изказаха съболезнования в социалните мрежи.

Продължават да се борят за живота на дъщеря му, която е с много тежки изгаряния и опасност за живота в "Пирогов".

Източник: dir.bg