Буря вилнее над столицата повече от час

Нова буря застигна София днес.

Проливен дъжд се изсипва на територията на столицата. По-рано синоптици обявиха код жълто за гръмотевична буря, интензивни валежи и градушка над района. В кварталите, които се намират в западната част на София буря вилнее от около час.

Синоптичната прогноза предупреди за преминаването на студен въздушен фронт над територията на София. Синоптиците подчертаха, че той ще се движи от запад на изток. Ръководството на въздушното движение изпрати информация до Столична община за очакваната буря.

[caption id="attachment_416938" align="alignright" width="300"]Буря вилнее над столицата повече от час Буря вилнее над столицата повече от час[/caption]

Студеният въздушен фронт ще премине през София до 14 ч. Преминаването на фронта е придружено с проливен дъжд и гръмотевична дейност. Не се изключва възможността на отделни места да падне и градушка. Вятърът е пулсиращ с вариации 8-15 метра в секунда.

Бурята, която се извисява над столицата започна с гръмотевица, която разцепи небето, след което леко заръмя. Дежурният синоптик в НИМХ при БАН Красимир Стоев побърза да успокои столичани, че въпреки бурята, която вилнее, не се очаква апокалиптична градушка, каквато се изсипа над София на 8 юли. Той също потвърди, че причина за бурята, която се извисява в разгара на летния сезон, е студеният атмосферен фронт. Красимир Стоев припомни, че е обявен оранжев код за силен дъжд, гръмотевична буря и градушка в пет области – Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София и София област.

Пред радио „Фокус” Красимир Стоев заяви, че ако се появи отново такава суперклетка, която доведе апокалиптичната градушка над София в началото на месеца, нанесла множество материални щети и причинила смъртта на един човек, НИМХ ще предупреди обществото. През целия ден синоптиците ще проследяват внимателно образуването и развитието на купесто-дъждовната облачност. Стоев подчерта, че образувалите се на западната ни граница купесто-дъждовни облаци не са градоносни. Те се намират на височина 12 хиляди метра. За съжаление валежите ще продължат и през утрешния ден. Синоптикът посочи, че до края на месец юли не се очакват големи горещини, дори напротив – температурите ще се задържат по-ниски от обичайните, пише Блиц.