След като дълго време ни тровеха с палмова мазнина в евтиното сиренето, сега производителите я влагат в закуските, десертите и дори сладоледа. Ако обичате бутер баничките, вафлите, сладоледите, солетите, бисквитите и др. изкушения, несъмнено поглъщате немалки количества от така вредната палмова мазнина.

От две години насам дори любимата на всички „Нутела“ се приготвя с палмово масло за пазара от Източна Европа.

 

Вероятно ви е направило впечатление, че напоследък продуктите, които се водят като имитиращи и за които бе разпоредено да бъдат отделяни от останалите сирена, постепенно изчезнаха от щандовете, за да ни пробутват други вредни храни.

 

Според данни на Министерството на земеделието и храните, през миналата година са произведени 12 000 тона сирене с палмова мазнина.

Всеизвестен е фактът, че баничките от будките и закусвалните далеч не са пълни със сирене заради високата цена на млечния продукт и поради тази причина ги блъскат с извара и имитиращи продукти, което ги превръща в още по-вредни.

Изследване на „Активни потребители“ сочи, че от 15 баници, взети от различни закусвални, няма такава, която да е със сирене, при все написаното на етикета.

Преобладаващата част от печивата са приготвени от продукти, наблъскани с палмова мазнина, която се съдържа най-вече в замразените баници и кроасани.

Най-лошото е, че всичко това се блъска в храни, любими на подрастващи и тийнейджъри, а на всичкото отгоре имат и лесен достъп до тях в училище.

 

Млякото в сладоледа например отдавна е заменено с палмова, кокосова или какаова мазнина, заблуждаващи потребителите, че консумират млечен продукт.

В същото време експертите твърдят, че употребата на палмова мазнина за пържене на чипс или царевица не само не е вредно, а дори напротив – по-добре, отколкото със слънчогледова.

 

Всъщност вредата е породена от това, че се подлага на процес на втвърдяване за употребата й при производството на вафли, пасти и други. При редовна консумация на тези продукти, се пораждат сериозни здравословни проблеми. Един от тях е повишаването на лошия холестерол в кръвта и покачването на рисковете за сърдечносъдови болести поради наличието на наситени мастни киселини.

 

Най-важното правило е производителят да описва всичко на етикета, заедно с произхода на мазнината. Затова категорично нарушение е производителят да не опише произхода на мазнината, така че хората да не знаят какво консумират. На повечето продукти, предлагани на пазара пише само, че има мазнина или масло, без да е посочено дали тя е млечна, животинска или растителна. Немалка част от храните пък са опаковани така, че съставът им на български не може да бъде видян, ако не се отвори продуктът.

 

Идеята на поставянето на етикета със съдържанието е хората да могат да ги прочетат и да направят избора си информирани. Сами се досещате, че в случая това налага отварянето на съответния продукт, тъй като надписът е поставен на място на опаковката, където не може да бъде разчетен, ако не се отвори. Така реално описанието на български, е недостъпно. В някои от случаите е поставен допълнителен етикет на български, на който обаче мастилото е нарочно изтъркано и голяма част от съставките не се четат.

Източник: Уикенд