Оказва се, че дори и да се спука имотният балон, няма никакъв шанс апартаментите в София да поевтинеят. Според прогнозите на брокери по недвижимости след десетина години те дори могат да поскъпнат с около 50%. Цените ще растат постепенно и дългосрочно и поскъпване от подобен порядък ще е нещо съвсем очаквано, предвиждат брокерите.

 

През последните години цените държат горе-долу едни и същи нива като цифрите зависят до голяма степен от района, в който се намира имотът. Двустаен може да се намери и за 100-120 000 евро в София, но тристайните определено вървят над 200 000 евро, а в най-престижните райони жилищата над 90 квадрата твърдо гонят 300 000 евро.

 

Най-често цената на средните тристайни е около 250 000 евро в южните квартали като „Борово”, „Стрелбище”, „Иван Вазов”, „Гоце Делчев”. В баровските „Лозенец”, „Изток", „Оборище“ и идеалния център обаче жилищата са много по-скъпи и тристаен от 100 квадрата може да струва и около 400000 евро. В момента има лек застой, сделките се сключват по-трудно, но това ще се промени скоро, смятат експертите.

Съветът на брокерите е да купуваме имоти на зелено, като се споразумеем с брокера за първоначална вноска от 20-30%, а при готов строеж да доплатим цялата сума.

Това обаче може да се случи само при добросъвестни предприемачи, като се обърне сериозно внимание на инвеститора и историята му.

Мнозина са на мнение, че е огромен риск закупуването на имот на зелено, защото не е ясно дали строителят няма да качи рязко цената на имота в следващ етап до завършването му или пък строежът изобщо няма да бъде довършен.

 

Експерти по недвижимости са на мнение, че хората с високи доходи е по-добре да си позволят да живеят под наем известно време и да изчакат по-добри цени на пазара на недвижими имоти. Според брокерите много от младите семейства, които търсят завършени строежи, разбират, че няма да могат да издържат финансово и се отказват от този вариант. Така

в момента мнозина са принудени да търсят имоти на зелено, дори с огромен риск, защото там трябва да платят по-ниска цена и първоначална сума.

 

Финансисти припомнят, че лихвите в еврозоната в момента са осезаемо по-високи от тези в България. Едно евентуално влизане в еврозоната в началото на 2025 г. ще доведе в краткосрочен план до качване на лихвите в България – както на основните, така и на тези по кредитиране, предвиждат експертите. В по-дългосрочен план има много голяма вероятност поради макроикономическото развитие на България и западноевропейските страни в рамките на 2-3 години лихвите за кредитирането в еврозоната да са по-ниски от лихвите в България.

 

Дали да очакваме покачване на лихвения процент? Финансистите прогнозират, че това ще се случи, но секторът е стабилен и ликвиден и са предвидени сериозни буфери, така че дори при повишение то ще е доста плавно и може би ще започне от средата на годината.

Затова и брокерите съветват хората да си направят сметка дали могат да си позволят вноските по кредитите им, ако лихвите се покачат с 1-2%.

Източник: Уикенд