Премиерът обвини правителството на Орешарски за колапса на КТБ

Новият стар министър-председател Бойко Борисов разкри кои са виновниците за кризата, обхванала КТБ.

Той бе категоричен, че КТБ е в това състояние заради „тогавашните управляващи”, а и надзорът на БНБ не си е вършил работата така, както трябва. Когато е възникнал големият проблем с КТБ, правителството в лицето на финансовия министър и премиера не са реагирали. Държавата вместо да се интервенира и да спаси КТБ сменяйки управителя, а съдебната власт да проведе необходимите процедури, тя е бездействала в продължение на месеци, сякаш умишлено е целяла банката да потъне.

[caption id="attachment_428008" align="alignright" width="300"]Премиерът обвини правителството на Орешарски за колапса на КТБ Премиерът обвини правителството на Орешарски за колапса на КТБ[/caption]

Бойко Борисов недоумява как сега се наливат финансови средства за спасяването на частни банки, а тогава Пламен Орешарски не е могъл да извади от резерва, за който се твърдеше, че е 8 млрд.лв. Тези думи на премиера дойдоха в отговор на въпроса на списание „Лайф” – „Кой според него е виновен за състоянието на КТБ?”. На въпрос на изданието кога се очаква УС на БНБ да си подаде оставката, Бойко Борисов посочва, че всички партии са „за”, но най-важното е да се подберат правилните хора с максимално добра репутация, на които всички да вярват. Министър-председателят бе категоричен, че на българското общество му е дошло до гуша да слуша песимистични новини и поради тази причина се опитва да вкара малко оптимизъм в интервюто.

Според Бойко Борисов, българският народ може да излезе от кризата, ако с всеобщи усилия и разбирателство между партиите всички се стегнат и работят здраво. Той се нагърби с тежката задача да свърши всичко онова в тази посока, което зависи от него. Премиерът подчерта, че са на 100%-ов работен режим по отношение на еврофондовете и поради тази причина Томислав Дончев е загърбил голямата си заплата като евродепутат и се е върнал в България, за да се заеме с тази задача, тъй като той е най-добрият специалист в тази област, пише pik.bg.