Стихията вилня в Сърбия и нанесе множество материални щети

Съществува сериозна опасност страшна буря да застигне страната ни до броени часове.

Към момента тя бушува в западната ни съседка Сърбия. Прогнозите на синоптиците сочат, че ураганът ще връхлети България до броени часове освен, ако не се обърне внезапно и не смени посоката. Специалисти обаче допълват, че подобно явление (внезапно обръщане на посоката) се случва твърде рядко и ще е истински късмет, ако се случи сега и ни подмине. Очаква се бурята да изкърти сателитни антени да събори клони на дървета и да създаде редица неприятности.

[caption id="attachment_405565" align="alignleft" width="300"]Бурята ще ни застигне най-късно утре сутринта Страшната буря ще ни застигне най-късно утре сутринта[/caption]

За момента тя се намира на километри от България. Синоптиците прогнозират, че страшната буря ще ни застигне още тази нощ или най-късно в сутрешните часове на утрешния ден. Съществува твърде минимална възможност силния вятър да ни подмине. За момента метеорологичната обстановка в западната част на страната по нищо не показва, че се задава подобна природна стихия. Почти цялата страна е обгърната от сиви дъждовни облаци и подухва слаб ветрец, който обаче е студен и създава усещането за ниски температури навън. В София скоростта на вятъра вече се е усилила.

Метеоролозите от Българската академия на науките предупреждават, че през утрешния ден ще вали дъжд. Неприятната метеорологична обстановка ще се задържи над страната до четвъртък, когато слънцето отново ще огрее небосклона. За съжаление обаче валежите от дъжд ще продължат, пише pik.bg. Природната стихия вече помете Нови сад като причини множество материални щети. Бурята изтръгна дървета и накъса жиците. Силният вятър придружен от обилни дъждове предизвикаха сериозни проблеми на жителите на Сърбия, отбелязва mondo.rs. Бурята е нанесла поражения върху множество автомобили, след като ураганният вятър изтръгна дърветата. Нарушена е и целостта на електроснабдителната мрежа. Метеоролозите посочват, че през утрешния ден температурите в западната част от България няма да надвишат 7-8 градуса, а скоростта на вятъра ще достигне 13-23 метра в секунда. Експерти се надяват разстоянието, което ще измине природната стихия до България, да намали силата й, пише Блиц.