Владимир Путин по-богат от Бил Гейтс, имал яхти и дворци

Владимир Путин се оказа по-богат и от Бил Гейтс даже. Президентът на Русия се оказа най-богатия човек на света, а слуховете твърдят, че притежава състояние, колкото външния дълг на САЩ. В личния му портфейл влизат по-голямата част от всички приходи в страната. И едва ли не държавния бюджет е оставен изцяло на лично негово разположение.

Според британския таблоид „Сън“ неназовани източници твърдят, че той притежава състояние от 183 милиарда евро. Което е с цели почти три път повече от състоянието на Бил Гейтс, официално най-богатият човек в света, чието богатство се оценява на 72 милиарда евро. Руският държавен глава годишно печели малко повече от 90 000 евро, но "използва сложни системи, за да прикрие истинските мащаби на доходите си". Неговото скрито съкровище преминава през десет съмнителни канали, включително корупция, злоупотреби с държавни средства и тайна собственост на руски предприятия, пише вестникът.

Адам Сузбин, висш служител от американското министерство на финансите заяви, че силно вярва в обвиненията срещу корупция на Владимир Путин. "Видяхме как приятелите на Путин лесно забогатяват, докато тези, които се считат за врагове на Кремъл се маргинализират чрез държавна собственост. Независимо дали става въпрос за руско енергийно богатство или други държавни договори, Путин насочва всичко към тези, за които смята, че му служат, а другите изключва", казва Сузбин.

Оценките за богатството на Путин варират, а първите съмнения са изразени от ЦРУ, която през 2007 г. е обявила, че притежава състояние между 36 милиарда евро.

Съмненията за корупция на руския президент са нараснали значително след констатациите, че Роман Абрамович, руският олигарх и собственик на Челси е подарил на Владимир Путин яхта на стойност 32 милиона евро. Поддържането на яхтата, се твърди, че финансират руските данъкоплатци.

[caption id="attachment_469933" align="aligncenter" width="602"]Владимир Путин милиардер! Вижте какво състояние притежава Владимир Путин милиардер! Вижте какво състояние притежава[/caption] Димитрий Скарга, бивш работник в Кремъл, твърди, че лично е контролирал поддържането на луксозния кораб "Олимпия", дълъг 17 метра. "Яхтата се предполага, че е дадена на офшорни компании, но истински собственик е Путин, докато неговата поддръжка се плаща от държавния бюджет", казал Скарга за ВВС. putin 2 putin3 От Кремъл обявиха обвиненията за част от тролската пропаганда и ги определиха като абсурдни.