Коалиция „Център“, която бе създадена от Васил Божков ще се яви на избори, ползвайки регистрацията на две маргинални партийки. С партия „Свобода“ и „Българска земеделска

партия“ подсъдимият за данъчни измами хазартен бос обещава да донесе нов морал в политиката и да спаси България от мутрите.

 

Дали обаче Божков не трябва първо да погледне към собствените си коалиционни партньори?! Там кандидати за изчегъртване има колкото искаш – едни заради криминалните си биографии, а други „спасители“ са прочути като политически хамелеони, готови на всичко, само и само да се докопат до властта.

 

Основаната от покойния Павел Чернев партия „Свобода“ има опит в подобни коалиции. През 2022 г. нейната регистрация бе дадена под наем на бившия служебен премиер ген. Стефан Янев. Зеления чорап Янев успя да се докопа до парламента, а в замяна на „услугата“, лидерът на „Свобода“ Владимир Чавдаров си поиска една трета от стотиците хиляди левове партийна субсидия. В случай, че „Център“ на Васил Божков прескочи 4-процентната бариера, вождът на маргиналната формация пак ще намаже добре. Все пак, преди да се стигне до делене субсидията на Стефан Янев, кадрите на партия „Свобода“ дадоха всичко от себе си в предизборната кампания.

Най-успешна е структурата във Варна, чието лице е излежалият няколко присъди за търговия с дрога Румен Широков.

 

За Широков се твърди, че гравитира около общинския съветник Генадий Атанасов, чието име в града също се свързва с подземния свят. Широков и Атанасов не подвиха крак, за да помогнат за победата на генерала. Ключово е участието им при гостуването на Стефан Янев в града на 18 септември 2022 г. Заради опасност, че залата няма да се напълни с фенове на „Български възход“, на пожар са привикани като масовка другари на Широков, с не един и два полицейски ареста в досиетата, разказват присъствали. Запознати  разкриват, че варненската структура на партия „Свобода“ вече е активирана, за да събира подкрепа и за Васил Божков. Твърди се, че поне един от тандема Широков-Атанасов ще бъде включен и в листите за парламентарните избори.

 

В редиците на коалиция „Център“ има и други крими фигури. Част от обществения съвет е пловдивчанинът Георги Какалов, бивш общински съветник от ВМРО. Интересното при Какалов е, че той трябва да съчетава участието си в започващата тези дни предизборна кампания с явяването си по дело за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи и длъжностни престъпления. През 2020 г. новоизлюпеният борец срещу политическата мафия е арестуван при акция на ГДБОП. Заедно с него зад решетките” се озова лидерът на ВМРО в Пловдив Стефан Послийски и шефката на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Цветелина Кънева. Повод за акцията са сигнали от бизнесмени, че са принуждавани да плащат рушвети, за да узаконят кладенците си. За да прибират рекета, Послийски и Какалов създават фирма, регистрирана на подставено лице, към която всеки желаещ да получи разрешение за водоползване е насочван да му изготви проект.

Отказалите да си платят са засипвани от проверки и актове от чиновничката Цветелина Кънева.

 

Запознати твърдят, че рекетьорът Георги Какалов ще е на челно място в листите на коалиция „Център“ на изборите през юни. Колко още подобни „борци с мафията“ ще правят компания на Какалов, предстои да видим.

 

Освен криминални тиове Васил Божков е събрал в коалицията си и куп политически хамелеони. Типичен пример е Пейчо Касъров, шеф на втората формация мандатоносител „Българска земеделска партия“. Касъров е нагледен пример, че в българската политика лявото и дясното са само дъвки за пред избирателите, с чиято помощ да се докопаш до властта. А Пейчо Касъров е опитвал, няма спор. Първо с БСП, после и с „Български възход“ на Стефан Янев.

 

Васил Божков е прибрал в редиците на коалицията и множество бивши депутати, изпаднали през годините от голямата политика. Сред кандидатите да ни спасят от мутрите са червеният многознайко Кольо Парамов, Димитър Байрактаров – ексдепутат от „Патриотичен фронт“ и актьорът режисьор Максим Генчев, бивш депутат от „Изправи се! Мутри вън!“.

Източник: Уикенд, crimesbg.com