Зад новосформираната лява коалиция „Солидарна България“, председателствана от бившата синдикалистка и настоящ общински съветник в София Ваня Григорова, стои пловдивският олигарх Георги Гергов.

Поредният ляв политически проект се пръкна само 40 дни преди предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни и пося огромно напрежение в редиците на БСП заради очакванията за бъдещ разпилян вот, който със сигурност значително ще намали изборния резултат на партията, овладяна от Корнелия Нинова.

 

Новият лидер на лявото политическо обединение Ваня Григорова регистрира коалицията „Солидарна България“ във вторник, явявайки се в ЦИК с думите, че решението й да напусне Столичния Общински съвет и да влезе от местната в националната политика е мотивирано от „огромната гражданска енергия“, която видяла в кампанията за местните избори миналата есен. Тогава смуглата дама от софийското гето „Христо Ботев“ беше кандидат за кмет на София, подкрепена от БСП и изненадващо стигна до балотаж, който загуби с по-малко от 5000 гласа разлика срещу Васил Терзиев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Спаси София“. След вота Григорова подаде жалба срещу Терзиев заради изборни нарушения и стана общински съветник в местния парламент в София.

 

„Столичният общински съвет (СОС) обаче заработи едва през февруари тази година, тъй като в продължение на месеци не успяваше да си избере председател.

След 7 неуспешни опита столичните общинари избраха с тайно гласуване Цветомир Петров от „ПП-ДБ“ и това доведе до открито напрежение между Корнелия Нинова и софийската организация на БСП. Оттогава Нинова не крие своята неприязън към Ваня Григорова и към председателя на Градския съвет на БСП в София Иван Таков, обвинявайки ги в клиентелизъм и като част от „сглобката“ в управлението на София.

 

Макар Ваня Григорова да обяви едва преди броени дни намерението си да участва в изборите, някогашната икономическа съветничка в синдиката КТ „Подкрепа“ подготвя трансфера си от местната в националната политика от ранна пролет, разкриват запознати от софийската организация на БСП. Според думите им Григорова се ползва с неофициалната подкрепа на президента Румен Радев и с негова помощ е съумяла да осигури солидно финансиране на политическия си проект.

 

„Още преди месец Ваня Григорова уверяваше своите поддръжници, че няма да има финансови проблеми по време на предизборната си кампания.

Според думите й голям български бизнесмен ще налее 7 милиона лева за кампанията, без да иска нищо в замяна. Тя не е споменавала името на баровеца, който ще плати масрафа, но всички се досещаме кой е той - Георги Гергов“, разкрива активист от софийската организация на БСП.

Твърди се, че през последните 3 месеца Ваня Григорова е провела серия от срещи с Гергов. Като съпричастни към левия политически проект на Ваня Григорова запознати сочат имената на кметовете на Перник и Русе Станислав Владимиров – Станката и Пенчо Милков, които минават за лоялни към президента Румен Радев.

 

Спонсорът на Ваня Григорова – пловдивският бизнесмен Георги Гергов, беше изключен от БСП през януари 2021 г. заради „уронване на престижа на партията и липса на работа за осигуряване на обществена подкрепа на политиката й и за утвърждаване на доброто й име“. Гергов беше дългогодишен лидер на партийната организация на БСП в Пловдив и член на тясното ръководство на БСП – Изпълнителното бюро, преди да влезе в конфликт с Корнелид. Нинова заради близостта си с президента Румен Радев.

 

Преди последните парламентарни избори, проведени миналата пролет, Георги Гергов поименно беше посочен от Корнелия Нинова като спонсор на коалицията „Левицата". Сега финансовата инжекция на Георги Гергов е насочена към Ваня Григорова, в чиято коалиция „Солидарна България“ се вливат три формации от бившата „Левицата!“ – Изправи се.бг“ на Мая Манолова, „Българска левица“ и „Обединена социалдемокрация“. Извън борда на лявото обединение около Григорова остана единствено партията на Татяна Дончева „Движение 21“.

 

„Ваня Григорова постави няколко условия, които смятам, че никоя уважаваща себе си политическа партия и политик няма да приеме. Да влязат в коалицията партиите без лидерите, тя да ги ръководи еднолично, еднолично да взема решения по всички въпроси от политиките, през приоритетите, до листите и хората, подредбите и т.н. Лидерите да не влизат в листите е едно условие, което никой не може да постави на друг, след като е партньор на политическата сила, която той оглавява“, коментира новото обединение около Ваня Григорова разочарованата Татяна Дончева.

Източник: Уикенд