След тежкото поражение на референдума Матео Ренци подава оставка

След тежкото поражение на референдума за конституционна реформа италианският премиер Матео Ренци реши да подаде оставка. В телевизионно обръщение той заяви ”Моето правителство приключва тук”. Това се случи, след като стана ясно, че избирателите са отхвърлили инициативата му с 20 пункта повече от тези, които са го подкрепили. Поражението на Ренци хвърля в политическа нестабилност третата по големина икономика в еврозоната. Този провал на правителството ще доведе най-вероятно и до нови парламентарни избори през 2017 г. А това дава възможност на популистката партия „Пет звезди” на Бепе Грило, която се бори срещу членството в еврозоната да победи.

ЕС на ръба

Според министъра на финансите Пиер Карло Падоан, който се спряга за евентуален наследник на Ренци, „няма риск от финансов земетръс „и ако лагерът не спечели, може да има 48 часа турбуленция”. От политическите сътресения най-застрашена е банка "Монте де Паски ди Сиена”. Тази банка има т.нар. лоши кредити и ако през декември не намери 5 млрд. евро, ще рухне. Не й ли помогнат инвеститорите, ще трябва да й помогне държавата, а това ще предизвика ефекта на доминото, защото и други банки имат нужда от финансова помощ.

Каква беше целта на референдума?

Матео Ренци искаше да промени структурата на парламента, вместо да съживи икономиката. Идеята беше да се измести центъра на властта, по-бързо да става вземането на управленски решения. Целта беше от 315 политици и 6 пожизнени членове да останат само 100 сенатора — 74 от регионалните съвети, 21 кмета и 5 назначени от президента за 7 години, а не пожизнено. Така Камарата на депутатите щеше да има повече власт. В крайна сметка се стигна до референдум, защото политиците не можаха да се разберат. Двете камари на парламента одобриха реформата, но нямаха необходимото мнозинство, за да мине вота. От ситуацията се възползваха популистки и антиевропейски партии като ”Пет звезди” на Бепе Грило и „Северна лига” на Матео Салвини.   [caption id="attachment_501274" align="aligncenter" width="498"]Матео Ренци сподели съдбата на Бойко Борисов Матео Ренци сподели съдбата на Бойко Борисов[/caption] Много италианци гласуваха срещу реформата, защото се страхуваха, че тя дава твърде много власт на депутатите и премиерът. Вотът беше и отчасти срещу правителството, защото заявиха, че ще подадат оставка при поражение. И третата причина беше недоволството на италианците срещу вълната от нелегални емигранти, която пак залива страната. В крайна сметка Матео Ренци сподели съдбата на Бойко Борисов. Заложи правителството срещу вота и загуби. [gallery ids="501275,501276"]