Жертвите на Еверест вече са 12 след като по-рано беше обявено само за шестима загинали

Жертвите на Еверест вече са 12, след като огромна лавина се изсипа по склоновете на най-високия в света връх. Снежното свлачище е ударило местност, намираща се точно над базовия лагер, който се намира на височина от 5 800 метра. Въпросната местност е известна като "полето на пуканките".

[caption id="attachment_406010" align="alignright" width="300"]Жертвите на Еверест вече са 12 Жертвите на Еверест вече са 12[/caption]

По този начин броят на жертвите на Еверест става двойно повече от по-рано обявените загинали шестима души. От Би Би Си съобщават, че десетки други, предимно шерпи от Непал, са изчезнали. В официално изявление на министерството на туризма на Непал се казва, че част от изчезналите алпинисти са били спасени, но основната част от тях все още липсват.

Имената им обаче, както и тези на загиналите, се пазят в тайна, научиха от БЛИЦ. Част от по-сериозно ранените катерачи са били откарани в болници, където да се погрижат за състоянието му. Трагедията се е случила на старта на активния сезон за алпинистите на Еверест.

Групата, от която са жертвите на Еверест, се е движила към лагера, от където е трябвало да се подготвят за покоряването на върха, предават от БЛИЦ.