Разпитват Николай Гигов за отпуснати щедри заеми на дупнишнике мафиоти Братя Галеви

Оръжейният бос и милионер Николай Гигов ще бъде разпитван в съда за отношенията си с потъналите в неизвестност Братя Галеви. Бизнесменът е призован да се яви за разпит в Кюстендил на 29 април, 2015 г. по делото за отнемане на незаконно придобито имущество на бившите барети – пише „Уикенд”. Съдебният процес срещу Братя Галеви се води от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, като стойността на иска за запор е на стойност над 4 млн. и 200 хил. лв. В опит да оправдаят произхода на част от богатството на дупнишките фараони техните адвокати са посочили, че през 1999 г. оръжейният търговец Николай Гигов е дал на Ангел Христов и Пламен Галев по 100 хил. долара, като срокът за погасяването на заема бил за 1 година. На следващата година обаче оръжейният бос изплатил по още 100 хиляди долара на Братя Галеви, вместо да си потърси парите.

[caption id="attachment_432124" align="alignleft" width="300"]Братя Галеви шантажирали Гигов Братя Галеви шантажирали Гигов[/caption]

Източник на „Уикенд” от прокуратурата разкрива, че разпитът на Николай Гигов пред съда обещава да бъда интересен, тъй като според информацията, с която разполагат спецслужбите, оръжейният бос е давал пари не по свое желание на Братя Галеви – коментира „Уикенд”. „Става въпрос за класически рекет. В средата на 90-те години на миналия век Николай Гигов наема Братя Галеви за свои охранители, а малко по-късно им поверява бизнес, свързан с изкупуването и препродаването на скрап от БДЖ. Дупнишките мафиоти охранявали цели влакови композиции с гориво за Югославия по време на ембаргото. Впоследствие Братя Галеви започват да притискат Николай Гигов да им плаща такса „спокойствие”. Дупнишките мафиоти шантажирали Гигов и с информацията за неговите незаконни оръжейни сделки с военни групировки от бивша Югославия. Информацията те придобили, докато работели като охранители за оръжейния бос – отбелязва изданието.

"Николай Гигов е тарикат и знае как се правят нещата в ъндърграунда, а Братя Галеви са дребни риби и селски хитреци" - коментират запознати с живота на подземния свят.