Нов скандал се разгаря около тандема Гриша Ганчев - Ахмед Доган. Този път става дума за източването на Българската федерация по борба, управлявана почти еднолично от олигарха от село Микре посредством протежетата му Христо Маринов и Николай Гергов.

 

Вече стана ясно как Ганчев вкара на ръба на закона в България руски разведки под контрола на кремълските служби, маскирани като състезатели по борба.

 

Както изтъкнахме в предишното разследване, държавата е инвестирала приблизително 2 млрд. лв. през последните 8 години за развитието на спорта и изграждането на български спортисти. В тези пари влизат бюджетите на ММС, спортните училища и интернати, общинското финансиране на клубовете, изграждането на стадиони, спортни бази и техните ремонти.

 

Вместо част от тези средства да се инвестират в български момчета и момичета - състезатели по борба, Гриша Ганчев измислил хитър начин да си ги слага в джоба посредством първия обръч от фирми, наречен от източниците ни “Олимп”, по името на едноименния хотел в Тетевен. Той се управлява от друг слуга на Гришата - Величко Дихонов (бел.ред. - доскорошен финансов директор на “Литекс”) и е узурпиран през злополучната КТБ, също както Ганчев някога направи с “Петрол”. Според информаторите ни от спортните среди там борците тренирали на завишени цени, а спането и храната им се фактурирали двойно и тройно, надписвайки сметки, за да се източат в последствие парите от държавния бюджет.

 

Средствата идват от джоба на българските данъкоплатци чрез държавния бюджет, в последствие те постъпват в Министерството на младежта и спорта, което пък ги превежда във Федерацията по борба. БФБ от своя страна ги цака, осребрявайки безумно надутите фактури на хотел “Олимп”, където тренират борците.

 

Там се водели фиктивни лагери и се записвали състезатели, които изобщо не са присъствали в хотела. На края на веригата стоял Величко Дихонов, който изваждал парите кеш и ги давал на хората на Ганчев.

 

Вторият обръч е фирмата “Борба Пул”, собственост на БФБ и управлявана от Росица Стоянова, която е неин служител. Едно сдружение с нестопанска цел, каквото е Българската федерация по борба, няма право да развива търговска дейност и едновременно да получава субсидии от бюджета през Министерството на младежта и спорта. Това е уредено в Раздел III, чл. 18 от Закона за физическото възпитание и спорта, където се казва: “Чл. 18. (1) Спортните федерации са сдружения с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, които са получили спортен лиценз за един или сходни видове спорт, включително за военно-приложни спортове, или спортен лиценз за развитие на повече от един спорт по един обединяващ принцип. В спортните федерации може да членуват само спортни клубове.”

 

Ограничението за упражняване на търговска дейност е подчертано и в Наредбата за условията и реда за подпомагане на спортни дейности, Глава втора: “Чл. 7. (1) “Право да бъдат финансово подпомагани за дейностите по тази наредба имат спортните организации, които отговарят на следните условия:…” и се изреждат изискванията.

 

Формално за да получават субсидия от държавата, БФБ са юридическо лице с нестопанска цел и отговарят на условията, но по същество те са собственик на търговско дружество, регистрирано по търговския закон, което извършва търговска дейност и генерира огромни приходи, поясниха специалисти.

 

Само за тази година на управляваната от Ганчев федерация са били преведени над 4 млн лв. от бюджета, плюс олимпийско финансиране, сочи справка, с която редакцията ни разполага. Всяка година, когато коя да е спортна организация кандидатства за държавно финансиране, тя е длъжна да декларира пред спортното министерство, че е лице с нестопанска цел, за да има право на субсидия.

 

А от БФБ за да я получат, са прочели закона като дявола Евангелието. По всяка вероятност те са го сторили с цел финансово облагодетелстване, съставяйки документи с невярно съдържание, разясниха юристи.

 

Законът е ясен и категоричен. Явно за борбата под управлението на Гриша Ганчев и сложения от него председател, българското законодателство и разпоредбите му не важат. Напук на нормативната уредба, те упражняват търговска дейност на ръба на добрите практики и това е категорична хипотеза за присвояване на публичен ресурс! Или казано на разбираем език - измама за десетки милиони левове.

 

Справка в Търговския регистър сочи, че Фирма “БФ БОРБА - ПУЛ” ЕООД с ЕИК/ПИК 200050215 за 2021 г. (бел.ред. - последния период, за който има публични данни) е реализирала оборот в размер на 3,002,000 лв. Предметът й на дейност е повече от красноречив. За да не бъдем обвинени, че преиначаваме фактите, ще копираме директно написаното в Търговския регистър, за да е ясно, че идва реч за генериране на милиони левове собствени приходи в разрез със закона.

 

Ето с какво се занимава “БФ БОРБА - ПУЛ” ЕООД:

 

ОРГАНИЗАЦИЯ И ПРОВЕЖДАНЕ НА СЪСТЕЗАНИЯ, ТЪРГОВИЯ СЪС СПОРТНИ СТОКИ, АРТИКУЛИ И СЪОРЪЖЕНИЯ, РЕКЛАМНА ДЕЙНОСТ, ИЗГРАЖДАНЕ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ТУРИСТИЧЕСКИ И СПОРТНИ ОБЕКТИ, ОРГАНИЗАЦИЯ НА ТУРНИРИ В СТРАНАТА И ЧУЖБИНА, ИЗВЪРШВАНЕ НА УСЛУГИ, СЪПЪТСТВАЩИ СПОРТА И ТУРИЗМА, СПЕЦИАЛИЗИРАН ТРАНСПОРТ, СВЪРЗАН С ПОСОЧЕНИТЕ ВИДОВЕ ДЕЙНОСТ, ПОСРЕДНИЧЕСТВО, СПЕДИТОРСТВО, ВНОС, ИЗНОС НА СТОКИ, КАКТО И ВСЯКАКВА ДРУГА ДЕЙНОСТ, НЕЗАБРАНЕНА СЪС ЗАКОН.

 

Финансисти, до които се допитахме, изтъкнаха, че можем да говорим за наистина грандиозна измама и крупна злоупотреба с публичен ресурс.

 

“… ЮЛНЦ може да съществува под две форми:
Първата да съвместява нестопанската със стопанската/ търговска/ дейност в рамките на ЮЛНЦ, като за двете се водят отделни счетоводства. Търговската дейност се облага по действащото законодателство - ЗКПО и ДДС, но дивиденти не могат да се отчисляват.

 

Втората е, когато двете дейности са разделени и търговската се извършва от ЕООД , на което едноличен собственик на капитала е ЮЛНЦ. Тук облагането отново е по действащото законодателство, но разликата е, че в ЕООД може да се разпределят дивиденти и могат да се трупат разходи от най-различно естество, несвързани с идеалната цел на ЮЛНЦ, за което е създадено. По този начин се създават предпоставки за злоупотреби и отклоняване на средства, получени от финансиране.

 

Законосъобразността на получените финансирания на ЮЛНЦ се проверяват от АДФИ, а целесъобразността от Сметната палата….”, коментираха данъчни експерти.

Наред с източването на държавни финанси, въпросното дружество било инструмент и за присвояването на собствените приходи на БФБ. По регламент постъпленията от международни турнири, провеждани на родна земя от федерацията, следва да постъпят по нейната сметка. Вместо това да се случи, парите постъпвали по сметките на управляваната от Стоянова фирма. Така например средствата от турнирите “Дан Колов и Никола Петров”, “Петко Сираков и Иван Илиев”, както и други спортни форуми, също се изливали във фирмата на Стоянова. По регламент всеки чуждестранен участник заплаща такса, но приходите не постъпвали по сметките на федерацията, а отново в дружеството на Росица Стоянова.

 

Паралелно с това се занижавала и бройката на участниците. Ако например се запишели 300 борци, те декларирали около половината и останалите пари отново ги присвоявали - факт, който лесно можел да се установи чрез насрещна проверка, като се направи анализ между броя на участниците, размера на таксите и заприходените постъпления.

 

Всички финансови екстри, минали през фирмата на Росица Стоянова, се разпределяли между нея, Гриша Ганчев, Николай Гергов и Христо Маринов, твърдят информаторите ни.

 

Един от по-кокошкарските механизми, възприети от Ганчев и кохортата му, бил свързан с дружеството “Клио Травел” ООД. Под ръководството на Гриша Ганчев, Николай Гергов и Христо Маринов федерацията от години отказва да финансира участието на детско-юношеските гарнитури за участията им в световни първенства, където те представят България наравно с мъжете и жените.

 

За наш всеобщ срам, разходите се плащат от родителите, а парите постъпвали в друга фирма от обръчите на Ганчев - “Клио Травел” ООД, собственост на Мария Павлова.

 

Друга схема за откровен хайдутлук била колкото пладнешка, толкова и доходна.
Откакто Ганчев овладя федерацията по борба, там разцъфтяла лошата практика да се назначават лица на фиктивни длъжности, чиито очи никой не бил виждал, откакто Христо Маринов седнал на председателския стол. Заплатите на тези кухи и сламени хора, естествено, се превеждали от спортното министерство, което с държавни пари финансира борбата.

 

За да получи пари от ММС, всяка федерация първо трябва да представи в началото на годината план за разходите по треньори, подготовка, състезания и екипи. В края на същата година пък е длъжна да депозира отчет на разходите. Едно от изискванията е всички наети лица да притежават валидни дипломи и сертификати.

 

Хората от близкото обкръжение на Ганчев обаче нямали необходимите кетапи за да бъдат треньори във федерацията, тъй като повечето били самоуки. Съответно олигархът не можел да оправдае разходите за тях. Тъй като доверениците му не били завършили нищо освен “изгорялата гимназия”, на работа се водили съвсем различни хора, които проформа получавали заплати, но на практика не вземали нищо.
Възнагражденията пък се изплащали от федерацията по дебитни карти, с които оперирали най-близките на Гриша Ганчев лица, разкриват приближени на олигарха от село Микре.

 

След така описаната жалка картина на грабеж и разруха в българската борба, изниква въпросът: Защо са нужни обръчите на Гриша Ганчев? Отговорът е прост и смразяващ кръвта - защото всяка година федерацията кандидатства пред Министерството на младежта и спорта за финансиране, където подробно описва всичките си разходи. “За това им трябват руснаци - да вземат медали и да точат бюджетен ресурс с премии за медали”, разясниха данъчни експерти, до които се допитахме.

 

Говорим за брутално източване и присвояване на публични средства и отклоняване на приходи, част от които години наред са отивали към вече опразнените Боянски сараи на Ахмед Доган.

 

Според наши източници от “6-ти септември”, след отварянето на пещерата на Али Баба, както е по-известна блиндираната стая на “почетния”, като нищо можело да се намерят дактилоскопичните отпечатъците на Гриша Ганчев върху “финансовите подаръци” (демек пачките и кюлчетата) и най-вече върху културните ценности, носени от олигарха на Доган!

 

Запознати с манталитета му коментираха, че “меценатството” му е кьорфишек. “Ако чуете, че този човек е дарил 1 млн. лв., бъдете сигурни, че е откраднал поне два”

 

От така изложената картина е видно че са налице сериозни измами, финансови икономически, данъчни и документални и престъпления, с които се източва държавния бюджет.

 

“Полицията, НАП и прокуратурата трябва да прекратят сладкия си зимен сън и да подхванат из основи олигархът от с. Микре. Защото кражбите от “Петрол” са едно, но кражбите на публичен ресурс от джоба на българите е далеч по-страшно престъпление”, завършиха разказа си информаторите ни.

Детската градина в село Дръндар, построена от Доган, е като от филм на ужасите.

Гриша Ганчев се е облажил с пари на данъкоплатеца.

Председателят на Българската федерация по борба Христо Маринов чинно изпълнява нарежданията на Гриша Ганчев.

Вицепрезидентът на БФБ Николай Гергов също е човек на Гриша Ганчев.

Източник: pik.bg