Запознати от ъндърграунд средите разкриват, че наркодилърът Наско Бачката, който бе арестуван преди броени дни в София при специализирана операция на криминалисти от VI РУ, е доставял кокаин, марихуана и хапчета екстази на клиентела от сой. Сред редовните му клиенти са бивши или настоящи депутати и функционери от няколко политически формации, знакови мутри с километрични досиета, както и шоузвезди – певци, инфлуенсъри, артисти и плеймейтки.

 

В края на август Бачката беше закопчан предпопулярен нощен бар в ж.к. „Дианабад“ в момент на сделка с чуждестранни клиенти, а при последвал обиск в дома му в „Павлово“. ченгетата се натъкнаха на дрога в особено големи мащаби – 960 грама кокаин, 400 хапчета екстази, кило и половина марихуана, 500 грама фентанил (синтетична смес за кокаин), и хероин. В жилището на оборотния наркопласьор. бяха открити 15 000 лева, няколко електронни везни и машина за вакуумиране на наркотици.

Според запознати Наско Бачката е бил заловен, докато продавал 3 грама кокаин на част от екипа на Ед Шийрън. Клиентът от Великобритания пристигнал дни преди грандиозния концерт на британската поп звезда пред 65 000 души публика на националния стадион „Васил Левски“ като част от техническия екип на Ед Шийрън по монтирането на сцената. Англичанинът е бил отведен в VI РПУ в София, но само след няколко часа е бил освободен, без да му бъдат повдигнати обвинения.

 

Не такава обаче е съдбата на 24-годишния наркопласьор Наско Бачката, който първоначално беше въдворен за 72 часа в арестантска килия, а впоследствие съдът го остави за постоянно на топло. Той рискува присъда от 4 до 7 години затвор.

 

Въпреки крехката си житейска възраст арестуваният Наско Бачката има репутацията на един от най-оборотните дилъри на дрога в София, а повечето от клиентите му са популярни обитатели на родната криминална сцена, както и депутати и шоузвезди. Конкурентни дилъри на дрога не без завист разказват по адрес на Бачката, че той дължи своя „просперитет“ в наркобизнеса благодарение на родствена връзка с наркобоса Радо Темерута.

 

„Още преди 2 години Темерута лансира втория си братовчед като пласьор на дрога на заможни клиенти и му даде първоначален тласък. Допреди да бъде закопчан, Наско Бачката продаваше по килограм кокаин седмично. Той поддържа асортимент от всякакви видове дрога заради заможните си клиенти, които понякога търсят и друго освен кокаин. Бачката е първият софийски дилър на розов парти кокаин „туси“, който продаваше срещу 300 лева на грам“, разказва запознат с делата на закопчания оборотен наркодилър. По всяка вероятност Бачката не само ползва контактите и гърба

на Радослав Иванов – Темерута, а и зарежда дрогата си от неговата наркоструктура, подозират криминалистите.

 

Радослав Иванов - Темерута е сред пионерите в бизнеса с дрога в страната. Неговата кариера стартира в края на 90-те години на миналия век, когато контролираше продажбата на, наркотици в южните квартали на София под шапката на Антон Милтенов – Тони Клюна. След екзекуцията. на Клюна Темерута беше за кратко част от наркобандата на Златомир Иванов – Златко Баретата, преди да се изпокара с него. На 6 декември 2006 г. Темерута беше прострелян в главата от наемен убиец пред сградата на 6-о РПУ в София, но оцеля благодарение на лекарите във ВМА. В същия ден, в който беше стреляно срещу Темерута, неизвестни килъри опитаха да убият и Димитър Вучев – Демби, откривайки огън по колата му. Демби обаче също оцеля, а няколко месеца по-късно обяви, че и той, и Радо Темерута са атакувани по заповедна Златко Баретата.

 

През декември 2019 г. Радо Темерута беше зрелищно закопчан с двама от бодигардовете му в тузарски бар в София от въоръжени до зъби и маскирани антимафиоти, а паралелно с това „качулки“ закопчаха 8 пласьори на хероин и амфетамин във варненското гето „Максуда“. Според криминалистите Темерута е зареждал със синтетична дрога наркопазара във Варна. Радо Темерута изкара две седмици зад решетките, след което беше освободен от ареста, а варненското дело за дрога срещу него дори още не е тръгнало по същество.

 

Според данни от МВР към днешна дата Радослав Иванов оглавява структура от около 10 дилъри на дрога, която обаче не се ръководи пряко от него. Твърди се, че основните приходи на Темерута идват не от уличната продажба на кокаин и синтетична дрога, а от трафик на наркотици.

Източник: Уикенд, crimesbg.com