Оказва се, че лихварят от столичния квартал „Младост“ Митко Русия, който бе прострелян заедно със сина си Константин от неизвестен до момента стрелец на охраняем паркинг в близост до Окръжна болница в началото на месеца, е бил сред заподозрените от МВР за убийството на сенчестия автотърговец Николай Дракополов. Той бе гръмнат от наемен убиец през пролетта на 2021 г. в джипа си Мерцедес G класа на светофара на кръстовището на Симеоновско шосе и Околовръстния път в София.

 

Според полицейски източник ангажиран в разследването на стрелбата срещу 50-годишния Митко Русия и 22-годишния му син Константин, версията лично отмъщение е водеща за криминалистите. Те са убедени, че лихварският бос е бил издебнат и прострелян в главата или от притиснат свой длъжник, или като вендета за стари измами и престъпления, останали неразкрити от органите на реда.

„Стрелецът по Митко Русия е бил аматьор – прицелил се е от близко разстояние и е произвел 6 или 7 изстрела по Стоянов и неговия син, но въпреки това не е успял да убие мишените си. По всяка вероятност е проникнал в охраняемия паркинг, прескачайки незабелязано една от оградите. Според оскъдните показания на ранените баща и син стрелецът е бил с черна маска или качулка на главата“, разкрива столичен криминалист.

Животите и на Димитър Стоянов, и на сина му Константин вече са вън от опасност, но двамата дълго време ще се лекуват от куршумите. Митко Русия беше прострелян в челюстта, а оловото, изстреляно по наследника му, е „перфорирало“. черния му дроб.

 

Пред ченгетата Митко Лудия отрекъл да има врагове, но отказал да предостави списък с длъжниците си, както и да отключи и предаде на криминалистите мобилния си телефон. Неофициално се твърди, че Димитър Стоянов е раздал общо над 1 млн. лв. на лихва, съществуват данни, че той е оперирал с пари на убития през лятото Паруш Парушев – Паро Боксьора. Пред ченгетата обаче Митко Русия твърдял, че се познавал бегло с ромския лихварски бос и че двамата нямали допирни точки. Приятелката на 50-годишния Стоянов пък казала по време на разпита си в МВР, че няма никаква представа от неговия бизнес – той прибирал инвалидна пенсия от държавата и отдавна спрял да се занимава с престъпна дейност, след като преди години прекарал няколко седмици в ареста за рекет над проститутки.

 

Интересен детайл от близкото минало на лежащия във Военна болница Митко Русия е, че той е бил разпитван за убийството на Николай Дракополов, който на 6 април 2021

г. беше показно застрелян в джипа си пред очите на возещото се на седалката до него 11-годишно дете, докато чакаше на светофара на оживено кръстовище в София.

Тогава 46-годишният автотърговец беше гръмнат почти от упор от преоблечен като клошар килър, който му пусна куршум в главата. Убийството на Ники Лудия, както беше известен Дракополов в софийския ъндърграунд, все още не е разкрито.

 

Твърди се, че след екзекуцията Дракополов в МВР се получили данни, че той имал сериозен конфликт с Митко Русия заради собствеността на автокъща на „Бистришко шосе“. Лихварският бос. Стоянов бил неформален съдружник с Ники Лудия, като двамата купили заедно няколко скъпи автомобила от Германия и Италия. Впоследствие возилата били продадени с огромна печалба, но Митко Русия не получил парите си. Разправят, че седмици преди да бъде убит, Дракополов бил пребит от силоваци на Митко Русия, а преди това неизвестни опитали да опожарят автокъщата му. Според една от разследваните версии за убийството Николай Дракополов отказвал да прехвърли собствеността на автооказиона и парцела в полза на претендиращия, че е измамен от него лихвар Димитър Стоянов.

 

„Разследването не успя да установи съпричастност на Митко Русия към убийството на Ники Лудия, освен това Стоянов имаше и желязно алиби – доказа се, че не е бил в България в дните преди и след разстрела на Дракополов“, разказва столичен криминалист.

 

Според думите му в МВР търсят връзка между предишния и настоящия опит за покушение срещу Митко Русия, като съмненията са, че един и същи човек може да е замесен и в двете стрелби. През пролетта на 2016 г. Димитър Стоянов оцеля по чудо на бензиностанция на „Цариградско шосе“, когато към джипа му „Рейндж Ровър“ се приближил мъж с качулка, който открил огън с пистолета си. Четирите изстрела обаче не успяха да уцелят Митко Русия, който залегнал на седалката и се отървал само с прорезни рани от натрошения от куршумите прозорец.

 

Раненият в главата от неизвестен засега стрелец 50-годишен Димитър Стоянов е стар познайник на МВР-и прокуратурата. Той беше арестуван през декември 2011 г. при спецоперация на ГДБОП като бос на кримибандата „Силоваците“, замесена в изнудване и побои на десетки проститутки от публични домове в София.

 

Митко Русия и мутрите му наемали уж като клиенти жриците на любовта, но вместо секс заплашвали и пребивали труженичките на платената любов, за да им плащат такса „спокойствие“. От всяка проститутка Стоянов и гавазите му искали по 200 лева на ден. Прокуратурата обаче така и не повдигна обвинение срещу Митко Русия, а разследването срещу него беше тихомълком прекратено. Една от версиите за липсата на обвинителен акт срещу лихваря е, че станал защитен свидетел на държавното обвинение срещу подсъдимите по мегаделото „Октопод“ Алексей Петров, Антон Петров – Тони Хамстера и сутеньора Димитър Митров – Митко Полицая.

Източник: Уикенд, crimesbg.com