След като в предишен репортаж Ви разказахме за невиждания лукс, в който живее малката кифла Теа Александрова, дъщеря на подалият оставка бос на софийското парно Александър Александров, идва ред да осветлим читателите от къде един чиновник има пари да плаща наем за жилище на тузарската Бонд Стрийт в Лондон и да харчи за глезотиите на щерка си в Монако и Дубай над 1 млн. лв. народна пара̀.

 

Онези, които допускат, че е спестил средства с честен труд, ще останат разочаровани. Разкритията, които лидерът на “Спаси София” Борис Бонев направи днес сочат, че Александър Александров и г-жа Светлана Пашалийска, с която живеят на семейни начала, са здраво оплетени във финансови и имотни схеми. Но нека караме по ред.

“Ще подадем сигнали и в прокуратурата, и в Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, и Агенция за държавна финансова инспекция, и Национална агенция за приходите за конфликт на интереси между Александров и жената, с която той живее на семейни начала. Ние настояваме за пълна данъчна ревизия и проверка на Александров и на жената, с която живее на семейни начала Светлана Пашалийска”, заяви днес на извънредна пресконференция в СОС Борис Бонев.

Той подчерта, че от началото на годината „Топлофикация-София“ е възложила над 40 обществени поръчки на стойност 217 млн. лева. С това на практика „връзва ръцете“ на всяко следващо ръководство, добави общинският съветник. 

Бонев обясни, че от групата очакват в най-скоро време СОС, който е принципал на „Топлофикация-София“, да вземе решение за нов конкурс за избор на директор, Надзорен съвет и Управителен съвет на дружеството.

Председателят на групата на ПП-ДБ-СС в СОС Борис Бонев обвини директора на "Топлофикация - София" Александър Александров в злоупотреба за милиони с обществени поръчки. Според Бонев става дума за множество обществени поръчки, които са възлагани от „Топлофикация - София“, печелени са от определени фирми, които впоследствие са превъзлагали дейността на фирми, собственост на жената, с която Александров живее на семейни начала Светлана Пашалийска. 

Общинският съветник от ПП-ДБ-СС даде и конкретен пример с договор за обществена поръчка на стойност пет млн. лева.

Дейността е по изпълнение на строително-монтажни работи на люлинска топломагистрала в район "Връбница". След това, с договор между фирмата, спечелила обществената поръчка и още една фирма – дейностите се превъзлагат на втората. Справка в Търговския регистър показва, че именно тази фирма е собственост на жената на Александров, добави Бонев.

Общинският съветник представи и други възлагателни договори, сключени с фирми на съпругата на Александър Александров, с които са се извършвали реконструкция на топлопровод, превоз на материали, доставка на консумативи, ремонт на котли и др.

Осветляването на далаверите, извършвани от Александров и конкубинката му, е само началото, коментираха колеги на Борис Бонев. И с охота припомниха старите му схеми, които със сигурност ще предизвикат интереса на държавното обвинение. От разказа им става ясно, че кражбите и схемите за източване на пари са втора природа на оядения чиновник.

 

Преди да оглави “Топлофикация София”, Александър Александров е участвал в управлението на няколко дружества, като последно (в периода 2017 - 2018 г.) е бил изпълнителен директор на "Стомана индъстри". Официално при напускането си той казва, че е имал "фундаментални различия със собствениците на компанията", но според източници на "Капитал" отстраняването му се свързва по-скоро с недоволство от работата му и необосновани разходи.

 

Голяма част от кариерата на Александров преди пернишкия завод минава в дружеството "Ойлтанкинг – България" (съвместна собственост на едноименната германска компания и "Пристанище Варна" с дял от 10%), което оперира терминал за течни товари (основно сярна киселина). Там той работи от 2008 г. до края на 2015 г., като по информация на "Капитал" не е напуснал доброволно и дори впоследствие е съден от "Ойлтанкинг" за нанесени финансови щети.

Източник: crimesbg.com