Скандални разкрития за това как босът на строителната компания “ГЕОСТРОЙ”, собственост на соц олигарха Цоло Вутов и на сина му - плейбоят Владимир Цолов Вутов са извивали ръцете на бившата управа на Столична община за да получат тлъсти поръчки за изграждане на новите метростанции направиха доскорошни служители на бившия кмет Йорданка Фандъкова, които след метлата на ППДБСС са вече са в частния сектор.

 

По думите им, 2021 г. се оказва ключова за “Геострой” по отношение откриване на нови лостове за влияние в голямата община. Година по-рано, в разгара на ковид пандемията, е обявена обществена поръчка за строителството на участъка от третия метродиаметър в София от бул. „Владимир Вазов“ до кв. „Левски-Г“.

По отношение на позиция 1 от обявата, касаеща изграждането на метростанцията на кръстовището на бул. "Владимир Вазов" с ул. "Станислав Доспевски" и прилежащия участък, за победител е избран консорциумът „Обединение ХСС – Монолит София“ с водещ партньор фирмата „Монолит“, която получава максимална оценка от 100 точки. Предложената от „Монолит“ цена е с повече от 20% под средната стойност на подадените оферти, става ясно от доклада на комисията, заради което компанията е давала обяснения. От тях става ясно, че по-ниската цена е заради това, че обединението разполага със собствен персонал в София и няма да калкулира разходи за мобилизиране и престой. Компанията има и строителна техника, базирана близо до обекта, планирала е и организация на изпълнение на работата на еднотипни работни цикли, което ще увеличи производителността, ще използва т.нар. милански способ за строителство, което спестява някои допълнителни дейности и разходи, както и ще приложи други технически решения, спестяващи.

Малко след победителя, на второ място, се нарежда компанията на Цоло Вутов.

 

И „Монолит“, и „Геострой“ получават 52 точки за техническите параметри на офертата. Предимството на „Монолит“ е в предложената цена – 69,9 млн. лева без ДДС спрямо 88,2 млн. лева без ДДС на „Геострой“ (съответно 83,88 млн. лева и 105,82 млн. лева с ДДС), четем в медийни публикации от онзи период.

 

Видимо недоволен от резултатите на търга, олигархът Вутов решава да обжалва избора на победител пред Комисията за защита на конкуренцията. Както става при подобни казуси - производството е дълго, тромаво, а интересите на софиянци изискват максимално бързо да се пристъпи към строежа.

Логично, от „Метрополитен“ оспорват жалбата в цялост като недопустима и неоснователна и са поискали допускане на предварително изпълнение на решението за избор на изпълнител с мотив, че изпълнението на всички обособени позиции трябва да е едновременно и координирано, за да бъде завършен цялостният участък в рамките на крайния срок, за да не изгуби Столична община осигуреното европейско финансиране.

 

Цоло Вутов обаче задействал дебелите си връзки в КЗК и от антимонополния орган излизат с решение на 21 януари 2021 г., че метростанцията на кръстовището на бул. „Владимир Вазов" с ул. „Станислав Доспевски", заедно с прилежащия участък няма да се копае докато не завърши проверката …. Или докато не се намери начин олигархът, притежаващ “Геострой” да бъде компенсиран, твърдят източниците ни.

 

По думите им, в същия период са били провеждани серия конфиденциални срещи между Столична община, “Метрополитен” и представители на фамилия Вутови. Какво точно се е коментирало при закрити врати историята мълчи, но е факт, че през следващите години  строителната компания „Геострой“, която част от групата „Геотехмин“, става неизменен фаворит при изграждането на Метро линиите и няма конкурс, в който тя да не получава поне един лот от мазната общинска баница.

 

Ако се доверим на кулоарните клюки на ул. “Московска” 33, най-вероятно на Цоло Вутов му е било гарантирано, че ако не влага много усърдие в обжалването на процедурата, ще бъде компенсиран с други апетитни общински проекти.

 

Речено-сторено. Две години по-късно, през август 2023 г. става ясно, че компанията “Геострой” ще строи новата станция на софийското метро в района на "Бакърена фабрика" между съществуващите спирки МС "Обеля" и МС "Сливница", личи от регистъра с обществените поръчки. Победителят е предпочетен с оферта да построи обекта за 43,78 млн. лв. без ДДС при прогнозна цена на "Метрополитен" от 47 млн. лв.

 

Излишно е да казваме, че откакто се строи метрото, Вутов е сред неизменните любимци на общината. “Геострой” и “Геотехмин” са строили отсечките МС "Стадион Васил Левски", МС "Джеймс Баучер" и МС "Бизнеспарк".

 

Дали само професионализма и високото качество, предлагано от Цоло Вутов и сина му Владимир са били причината за подобен размах или белокосият баровец е прилагал част от прийомите на бившата ДС за извиване на ръце пред Столична община, можем само да гадаем.

 

Очаквайте скандално продължение на темата за възхода на “Геострой”.

Източник: crimesbg.com