В истинско свърталище на рекетъори в униформа се е превърнало РУ на МВР в Лом, сигнализираха наши читатели. Своеобразното ОПГ било оглавявано от оперативен работник с фамилия Иванов (бел.ред. - трите му имена се пазят в редакцията). По думите на препатили, той бил срам за пагона, т.к вместо да пази реда в общината, безчинствал и мародерствал по-ужасяващо дори от бандитите на улицата. Специалитет му били ромските махали на града, където под давление на цигански тартори и лихвари тормозел обикновените мургави обитатели, най-вече онези, които отказвали да вършат престъпления по поръчка на шефовете си или невинни хорица, имащи нещастието да се родят в гетата.

 

В дълго писмо до редакцията пострадалите изреждат десетки нарушения и откровени престъпления на местните полицаи, които по думите им успешно конкурирали бандитите от зората на прехода. Жалбата до медиите идва след безуспешните опити на директора на РУ в Лом да повлияе на бандитите под пагон. Той бил приложил всички законови и уставни средства, в т.ч наказания, понижения и премествания, но ОПГ-то продължавало да се вихри с пълна сила.

 

Най-отчетлив за местната публика бил тормозът от страна на катаджиите, които с едната ръка щавели редовите водачи, но с другата умело си закривали очите за дрогираните и пияни мамини синчета, които се чувствали като крале на пътя.

На пук на промяната в законите, касаещи движението по пътищата, местните трафик полицаи продължавали да събират пари на ръка с мотива, че ако не им се отчетеш, те щяли да уредят фалшиво положителни проби за наркотици и алкохол на шофьорите и да им отнемат МПС-тата. Под угрозата да се окажат арестанти, а колите им да бъдат конфискувани, дори заклети въздържатели предпочитали да си плащат “глоба” от по 200 лв. за да си нямат ядове. Една от причините невинни хора да разкешват на ломските полицаи бил случай от януари т.г., когато те спрели семейство на връх Ивановден и директно си поискали почерпка по случай празника. Жената, която била зад волана категорично отказала и последвал тест за опиати, който отчел наличие на забранени вещества в кръвта. Случаят бил повече от абсурден, т.к заловената не само че през живота си не била употребявала, но дори към момента на срещата с униформените точно била накърмила малкото си бебе. Случаят респектирал дори отявлени непукисти и те предпочели да прежалят по някоя банкнота вместо да си имат главоболия тепърва.

Друг пример за отявлени престъпления на ломските полицаи било разпъването на чадър над банда за битови кражби, от които е пропищяла цялата община. Ромската дружинка плячкосвала необезпокоявано домовете не само на възрастни хора по селата, но все по-често протягала мръсни ръце и към богато обзаведени апартаменти в града. На пук на стотиците жалби, ченгетата не си мръдвали пръста, а според хвалбите на няколко цигански бандита, те дори получавали дал от плячката при обирите - най-вече пари в брой и ценности.

За сметка на това униформените от РПУ-то редовно притискали собственици на дребни търговски обекти да им отчитат част от оборота за да си спестят проверки, пишат още читателите ни от Лом. Те завършват обръщението си към нас с призив да дадем гласност на разпасалата се полицейска шайка, защото хората от града сериозно обмисляли дали да не наемат мутренска бригада, която да ги пази от пробитите ченгета.

Източник: crimesbg.com