КТБ започва изплащането на гарантираните депозити в четвъртъкКлиенти на КТБ отиват с охрана да теглят парите си

КТБ започва изплащането на гарантираните депозити на клиентите си в четвъртък. От полицията вече са мобилизирани заради очакваните опашки и хаос, които неминуемо ще съпътстват първия ден, в който вложителите във фалиралата банка ще могат да получат парите си. Или поне частта, гарантирана им от държавата. От МВР предупредиха, че се очаква бум на опитите за измама във въпросния ден - 4 декември, затова съветват хората да са особено внимателни.

[caption id="attachment_429193" align="alignright" width="300"]КТБ започва изплащането на парите в четвъртък КТБ започва изплащането на парите в четвъртък[/caption]

Органите на реда се опасяват, че измамници ще окупират всеки един от 1110-те клона на деветте банки, за да дебнат излизащите от там хора, които са изтеглили парите си. От полицията предупреждават най-вече възрастните хора, които имат пенсии в КТБ да внимават и да не се доверяват на хората, причакващи ги край сградите на финансовите институции.

Заради страха от измама и кражби, много вложители в КТБ дори са си наели охрана за предстоящия 4 декември, издават шефовете на няколко охранителни фирми. Много от клиентите на банката вече са си ангажирали охранители за няколко часа, които да ги придружат до сградата, откъдето ще си изтеглят парите и след това до дома им.

Основното опасение на хората е да не бъдат ограбени, тъй като ще бъдат лесна мишена на крадците, които са наясно, че в този ден ще се теглят големи суми пари, научиха от vsekiden.com. Заради риска от кражби, Радослав Миленков, шеф на Фонда за гарантиране на влоговете призова клиентите на КТБ да не се юрват още в първи ден пред касите на банките, за да бъде избегнато излишното напрежение.

Той посъветва още хората да не теглят всичките си пари в брой, особено когато става въпрос за по-големи суми, и да оперират чрез банките.