Обръщение на председателя на коалиция БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА към българските граждани

Драги съмишленици, хора на каузата за солидарност и справедливост в обществото!

Почти цяло десетилетие нашата държава се управлява от десни партии и коалиции, подкрепяни от техните европейски партньори. Философията на това управление е следната: да преборят кризата с орязването на парите за училища и университети, за здравеопазване, за социално слаби, за майки и възрастни. Накратко, да стоварят недъзите на собственото си управление върху обикновения гражданин!

Днес все по-остро стои въпросът - Как да се защитим от растящите цени на храни и лекарства, електричество и банкови такси? Правата, дадени ни от Конституцията, едно по едно се отнемат или ограничават. Правото на свободно изразяване е подменено от услужливи медии и журналисти. Правото на избор е превърнато в пародия, расте броят на гражданите, които отиват до урните, за да зачеркнат „не подкрепям никого“. Законодателен абсурд, предоставил възможност за отхвърляне на всички, своеобразен български бунт срещу царящата несправедливост. Преди 150 години в Англия работниците са чупили машините в стремеж да се освободят от нечовешката експлоатация, вместо това са станали още по-зависими от капитала. В наши дни огромната част от българските граждани удрят с чука на безразличието и бойкота върху основите на нашата държавност, на парламентарната република, забравяйки истината, че без нея нито ще бъдем свободни, нито ще можем да определяме съдбата си.

Отвращението от политическите нрави доведе до бунт чрез гражданско и политическо отчуждение. Сами отваряме пътя на случайни хора в политиката, без биография и без бъдеще, но с вълчи апетит за обществените пари и богатство. Вече и невръстните знаят, че за няколко седмици може да се сглоби партия, да се купят избиратели, да се лъже безогледно народа!

Властта, произтичаща от народа, звучи все по-неубедително. Хората виждат, че в много случаи тя произтича от парите и злоупотребата с власт, от грубиянското налагане на една истина, на една идеология.

БСП и левите политически сили сме в огромен дълг към България за това, че не успяхме да направим записаната в Конституцията социална държава. Днес нищожна част от обществото притежава огромно богатство, а на противоположния край на везната стоят мизерните заплати на медицинските сестри, полицаи, шофьори, земеделски работници, строители, преподаватели в университети. Бъдещите поколения на България ще израснат в общество, в което ще се усъвършенства „дефиницията за енергийна бедност“ дотогава, докато десните идеолози не натикат в нея огромна част от българския народ.

Ние ще спрем това, както сме се старали да го правим винаги! Ние ще създадем условия за справедливо социално развитие на България, на децата и майките, на студентите и учените, на защитниците на държавата и нашата сигурност.

Помогнете ни да спрем отстъплението на левите сили, започнало преди толкова години и довело до загубата на почти три милиона български граждани, до опустошението на българското село, на граничните райони, до загубата на вяра в утрешния ден.

На тези избори излизаме заедно всички онези, които се разделихме в трудните години на прехода, всеки отстояващ неговата истина. Сблъскахме се с простата истина, че само обединени може да се борим за справедливост и солидарност в общество, в което властват пазарът и парите.

Огромната част от гражданите очакват най-после да се сложи край на изборния маратон, а скептиците отсега пресмятат кога ще бъдат следващите избори. Сега е моментът политиците да се вслушат в гласа на избирателите, които искат законност и сигурност, справедливо разпределение на националното богатство, равни условия за живот (абсурдно е 1/3 от българските граждани да имат проблеми в снабдяването с питейна вода), системна подкрепа за българските производители, спиране на войнствената реторика и последователни усилия за постигане на мир в Европа. Ние казваме, че който иска да води война до победен край или до последния войник, не трябва да има място в българската и европейска политика.

За да бъде съставено след изборите успешно правителство, национално по характер и пробългарско, то трябва да изпълнява тази кратка, но трудна и задължаваща програма. БСП и обединената левица ще поставим тези ясни условия за получаването на нашата подкрепа. Ултиматуми няма да приемаме, времето на ултиматумите свърши, десните партии няма да получат подкрепата на българските граждани, за да управляват както те си знаят!

През последните години загубихме много време във взаимни обвинения. Сега сме категорично решени да сложим край на отстъплението от левите идеи и да се противопоставим на растящата несправедливост, беззаконието и разрухата на държавата, така както неведнъж сме го правили в трудни за нас и България моменти.

Нужна ни е вашата подкрепа!

Ние сме готови да дадем всичко от себе си. За да върнем заедно държавата на хората!

Източник: bsp.bg