Детектор на лъжата за всички служители на реда, за да се избегне злоупотребата със служебно положение

Детектор на лъжата за всички полицаи. Такава идея има министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Министърът иска и в България да бъде въведена практиката служителите на реда периодично да бъдат подлагани на детектор на лъжата, за да се установи доколко са лоялни към МВР и отговорни към поста, който заемат. По думите на Йовчев, подобни проверки се правят от години в други европейски държави и носят огромна полза на обществото.

[caption id="attachment_404505" align="alignleft" width="300"]Детектор на лъжата за полицаите поиска Цветлин Йовчев Детектор на лъжата за полицаите поиска Цветлин Йовчев[/caption]

Идеята на министърът е периодично абсолютно всички служители на МВР да бъдат подлагани на детектор на лъжата. Йовчев обмисля и възможността да се изследва и минали периоди от дейността на служителите на реда. Вътрешният министър е убеден, че по този начин значително ще се намалят случаите на злоупотреба със служебно положение.

Йовчев ще настоява периодът на изследването да е по-дълъг от половин година, за да бъдат резултатите по-обективни, научиха от novini.bg. Според министъра въвеждането на детектор на лъжата за полицаите е изключително необходимо. По този начин ще се ограничи възможността полицаи да нарушават закона и да се разминават безнаказано.

Министърът обаче не пожела да се ангажира с прогнози кога ще бъде въведен детектор на лъжата за МВР служителите.