Родопското село Брестовица е с около 5 000 жители, което означава, че на практика би трябвало да е добре уредено – с чисти и асфалтирани улици, тротоари, чешми, банкомат и магазин със стоки от първа необходимост.

Да, да, ама не! Местните жители от години имат проблеми с питейната вода, а водопроводът им излиза от един ремонт и влиза в друг.

 

Тези дни за изненада на местните от чешмите потекла кафява вода. Зевзеците почнали да се шегуват, че вероятно някой добър човек е включил тръбите към изба и сега по домовете им тече нещо средно между френски коняк и кафе, а може би и двете течности взети заедно. Никой не се наемал да дегустира водата, в която се предполага, че съществуват и елементи, невписани В Менделеевата таблица.

 

Жители на родопското село коментират, че не за първи път водата не става за пиене и никой не предприема действия по решаването на проблема. Близо 3 години водата в селото беше негодна за пиене заради замърсяване с манган. Оттогава хората там живеят на принципа „парен каша духа”. Предпочитат да я ползват за пране и миене на съдове, но не и за пиене.

През 2022 г. било взето решение да започне спешна процедура по изграждане на пречиствателно съоръжение, но по неизвестни причини главният архитект на община

„Родопи“ променил 4 пъти разрешителното за строежа на ВЕЦ „Кадиево“.

Проблемът със замърсяването с манган на водата на Брестовица бе установен в началото на 2020 г., след като ВиК – Пловдив излъчи експертна комисия, която показва, че има заблатяване във водовземната зона на река Въча. Според специалистите то се получило след изграждането на ВЕЦ „Кадиево“.

 

Оттогава досега брестовичани са на нож, когато стане дума за годна питейна вода. Те не вярват на нито една дума на инженери, водни специалисти, химици и лаборанти.

 

„Борим се за правата си. Искали сме експерти от РИОСВ – Пловдив, но чудо – здравната комисия не откри проблеми с качеството на водата ни“.

Изключение правела само една-единствена проба, което не давало основание за паника и притеснения. Оказа се, че новите кладенци, от които селото черпи питейна вода, не са решили проблема с мангана, а изграждането на нов водопровод е в задънена улица. ВиК дружеството било погазило закона с избрания строител, като е заобиколило процедурите за обществените поръчки.

 

Но водата ни е манганова. Личи по кожата, която след баня светва, по косата и по дрехите, защото отдавна не рискуваме да я пием, дори и преварена. Освен това заради метана често се налага да сменяме перални, сушилни, тръби, мивки. Всичко се уврежда, най-вече здравето ни. Вече не знаем към кого да се обърнем, защото четвърта година решение на проблема няма, а ни писна да чуваме разни обещания.

 

Има и още нещо – в горната част на селото къщите въобще нямат вода. По тази тема също сме алармирали институциите. Чешмите там стоят сухи с дни. Представете си какво им е на стопаните. Не могат нито да се операт, нито да си направят тоалета в модерния иначе от към технологии 21-и век. Никой не ни дава обяснения за случващото се. Питали сме колко е наднорменото количество манган, но и за това няма обяснения. Събирахме подписка. Пращахме я по разни учреждения. Казват, че има манган, но не и стойностите му в животворната течност. Явно надвишава допустимото количество и затова го пазят в тайна, иначе какъв е проблемът да го кажат. Обясняват, че причина за появата му била старият водопровод, изграден през 60 години на миналия век“, споделя местният жител Христо Петров.

 

В Брестовица продължават да не вярват в думите на местната управа, защото според тях защитавала бизнес интересите на инвеститори, но не и здравето на жителите си.

Източник: Уикенд