4 000 деца са напуснали училище през миналата учебна година

УНИЦЕФ алармира, че кошмарно бъдеще очаква България и няма как да е иначе при положение, че с всеки изминал ден се увеличава броят на децата, които напускат училище.

Резултатите от статистиката сочат, че само за миналата учебна година 4 хиляди деца са напуснали училище като 1 700 от тях са направили това още през първия учебен срок. На практика това означава, че всяко десето дете отказва да се образова. Притеснителен е и фактът, че пада възрастта на децата, които се отказват от учебните занятия. Ако до неотдавна отказа от училище бе често срещано явление сред седмокласници и осмокласници, то днес вече учениците се отказват от школото още в пети клас, алармира bTV.

[caption id="attachment_405626" align="alignleft" width="300"]4 000 деца са напуснали училище през миналата учебна година 4 000 деца са напуснали училище през миналата учебна година[/caption]

Най-голям е броят на децата, напуснали училище в Сливен – 425. На второ място в класацията се нарежда Бургас, където от училище са отпаднали 353-ма ученици и на трето място е Пловдив, където само през миналата година от училище са се отказали 384 деца. На последно място в класацията е Габрово, където от училищния дневник за миналата година са били заличени едва 9 деца. Иван Кънчев, който е главен експерт в Синдиката на българските учители твърди, че основните причини за напускане на училище са икономически. Няма как ниските доходи и ниския стандарт на живот да не окажат влияние върху броя на напускащите училище деца.

В нередки случаи причина за напускането стават и социални причини. Само през миналата учебна година заради бедност и семейни проблеми от различно естество от учебни занятия са отпаднали 2340 деца. От УНИЦЕФ изразяват притеснение и подчертават, че проблемът е доста сериозен. Ако тази тенденция се запази, няма да е далеч времето, в което България ще бъде залята от безработица и неграмотност.

За да се избегне тази опасност, е необходимо да бъдат взети спешни мерки за решаването на проблема, категорични са от УНИЦЕФ. Проучване, направено преди около месец сочи, че безработните младежи в България са 75 хиляди, пише pik.bg.