Отбелязваме 1 май - Ден на труда. Парадоксално, но отбелязваме Деня на труда без трудещи се. Статистиката на НСИ е неумолима и показва черна демографска картина, един от чийто аспекти е липсата на работна ръка. Няма кой да работи, няма кой да движи икономиката, няма кой да внася данъци и осигуровки в бюджета. Вървим постепенно към паритет между хората в нетрудоспособна възраст (деца и пенсионери) спрямо броя на хората в трудоспособна възраст...

 

Населението на България намалява и застарява, което поставя под риск в средносрочен и дългосрочен план съществуването на българската нация. Демографският вакуум заплашва и икономиката, а като няма икономика поради липса на работна ръка, няма доходи, няма адекватен стандарт на живот, няма средства за развитие на публичната инфраструктура... И така се връщаме към първият проблем - бързото намаляване и застаряване на населението.

 

Без държавата адекватно да се намеси с управленски и политически инструменти, този процес е необратим. Липсата на целенасочена политика за младите семейства и децата води до демографска катастрофа. Първото, което трябва да се каже, че да имаш дете, да го отгледаш и образоваш е скъпо начинание. Без държавно системно подпомагане и грижа българите ще имат все по-малко деца и те ще се раждат във все по-късна възраст от своите родители (което пък е проблем на здравеопазването, защото все повече майки раждат в период на рисковите групи).

В Европа имаме достатъчно добър пример – този на Орбан и Унгария, как да започнем да водим политика на стимулиране на образованата раждаемост и отговорното родителство. Необходимо е да взаимстваме именно от Орбан мерките, които биха проработили и в България.

 

Ако не се вземат спешни и крути мерки за насърчаване на раждаемостта, за подпомагане на младите семейства, накрая икономиката ще рухне поради липса на работна ръка, а след това просто окончателно ще рухне и държавата.

 

@ВМРО – Българско национално движение обсъжда и предлага от години различни мерки, които биха проработили. Ще споделя една част от тях в контекста на Деня на труда.

 

Жилищният въпрос – държавата да предоставя дългосрочни ипотечни кредити за закупуване на първо жилище на млади семейства срещу ниска лихва, с гратисен период между 5-10 години, а тези сделки да са освободени от ДДС;

 

Образование - увеличение в пъти на стипендиите на учениците за успех и отлични постижения; целеви стипендии за талантливи ученици в размер поне на две минимални работни заплати месечно.

 

Социална политика - държавната еднократна помощ за раждане на дете да бъде увеличена от 300 лв. на 10 000 лв. за майките, които ползват отпуск и получават обезщетение за бременност и отглеждане на дете.

 

Обезщетението за отглеждане на дете (втора година) да се равнява минимум на две минимални работни заплати, а не както е сега – 780 лв.

 

Всяка майка, която получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете до две годишна възраст да получава безплатна карта за градския транспорт за времето, в което отглежда детето.

 

Здравни мерки

Задължителен предварителен скрининг за бременните жени.

Разширяване на обхвата на Феталната морфология.

 

Феталната морфология е високоспециализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода. То дава информация за феталното развитие и протичането на бременността в зависимост от гестационния период.

Целта на феталната морфология е да се оцени анатомията на плода и да се изключат или установят аномалии, които се проявяват в по-късните месеци от бременността. По време на изследването се прави оценка на размерите и растежа на плода, пъпната връв и околоплодните води, плацентата, шийката на матката, кръвотока в различните съдове на фетуса.

Резултатите от изследването са готови веднага след завършването на прегледа. В случай на откриване на вроден проблем на плода, се обсъждат констатациите и възможните начини за лечение.

 

Изследването фетална морфология е изключително важно за бебето и е препоръчително да се направи три пъти по време на бременността – 11-13-та гестационна седмица; 18-23-та гестационна седмица; 28-32-ра гестационна седмица.

 

Всяка родилка ще е длъжна да я извърши три пъти по време на бременността – 11-13-та гестационна седмица; 18-23-та гестационна седмица; 28-32-ра гестационна седмица - същото  да е обвързано с обезщетението за майчинство

Целта е да се раждат по - здрави деца и така да се облекчи здравната система.

 

Феталната морфология да се покрива на 100% от бюджета на НЗОК.

 

При констатирана високорискова бременност НЗОК да покрива последващите изследвания и лечение на 100%.

 

Това са само част от мерките, които могат да се прилагат. Това са част важните обществени въпроси, а не непрекъснатите скандали...

Спасението на нацията е в ръцете на българската нация, защото тя решава така ли ще я караме занапред, както до сега, или ще се вземем в ръце, за да осигурим бъдеще за себе си и за нашите деца!

Източник: Фейсук