Януари ще ни посрещне със сняг, студ и облачно време

Синоптици разкриха с какво време ще ни посрещне месец януари.

Още през първите дни на януари, студът ще ни покаже на какво е способен. Едно е сигурно – през първия месец от новата година, страната ни ще се скове от студ. Най-ниските температури, които се очакват над преобладаващата част от България през първия месец на 2015 година ще са между -15 и -10 градуса. В котловините минималните температури ще са около минус 18-минус 20 градуса.

[caption id="attachment_432976" align="alignright" width="300"]Януари ще ни посрещне със сняг, студ и облачно време Януари ще ни посрещне със сняг, студ и облачно време[/caption]

Най-високите стойности на температурите през януари ще се движат в интервал 10-15 градуса. В периода между 3 и 6 януари над страната ще преобладава променливо време като често пъти ще преобладава значителна облачност. В някои райони от западната и източната част от България ще превалява слаб сняг. Ще се задържи ветровито. В края на първата десетдневка също ще има условия за превалявания от сняг, а температурите ще останат по-ниски от обичайните.

През вторите десет дни от месец януари температурите ще започнат да се покачват и ще достигнат стойности близки до климатичните норми. Първите дни от новата десетдневка отново ще започнат с валежи, но към средата на периода над страната ще се установи антициклонално време – без валежи, но с ниска облачност или мъгла в равнините. Над планинските райони слънчевите часове ще са повече. В края на периода отново ще се създадат условия за слаби валежи.

През третата десетдневка метеорологичната обстановка над страната ще е доста променлива. С увеличаването на динамиката на атмосферните процеси в началото на периода (23-25 януари)ще има нови превалявания и температурите отново ще тръгнат надолу.

Обикновено най-студеният месец от годината е именно януари и той е определящ за характера на зимата – дали тя ще бъде сурова, мека или нормална, твърдят синоптиците. Като по традиция времето през януари е мъгливо и облачно. Най-големите метеорологични аномалии в страната ни са били регистрирани именно през този месец от годината, пише Блиц.