Пламен Орешарски е притеснен покрай случващото се с Мария Дивизиева

Поставиха премиера Пламен Орешарски в шахова ситуация, след като ДАНС отне допуска на Мария Дивизиева до класифицирана информация.

Припомняме, че от ДАНС поискаха да отнемат допуска на Дивизиева още в петък. Това обаче не се случи, тъй като тя не бе открита на посочените от нея адреси, нито пък благоволяваше да се отзове на позвъняванията на мобилния й телефон. В крайна сметка, тя все пак благоволила да се обади в ДАНС в края на работния ден в петък. Мария Дивизиева заявила пред служителите, че е готова да се раздели с допуска до класифицирана информация.

[caption id="attachment_408709" align="alignright" width="300"]Пламен Орешарски е притеснен покрай случващото се с Мария Дивизиева Пламен Орешарски е притеснен покрай случващото се с Мария Дивизиева[/caption]

Преди няколко дни срещу половинката на министъра на културата Петър Стоянович, бе повдигнато обвинение по разследване свързано с ОПАК. От държавното обвинение твърдят, че шефката на кабинета на Пламен Орешарски е дала невярна информация за усвояването на средствата по европейските фондове. Според обвинението, в качеството си на ръководител на ОПАК, през 2009 година, Дивизиева е помогнала на полк. Петър Петков (председател на Военно-апелативния съд) да бъдат усвоени почти седемстотин хиляди лева. Запознати посочват, че тя е ръководила и дирекцията по оперативната програма във времето, в което беше зам.-министър на държавната администрация.

По-рано днес от прокуратурата бе съобщено, че са уведомили шефа на ДАНС Владимир Писанчев, че срещу началника на кабинета на Пламен Орешарски – Мария Дивизиева е повдигнато обвинение. След това уведомление следва да бъде отнет допуска на Дивизиева до класифицирана информация, съгласно императивното задължение на ДАНС, посочено в закона. Без този допуск, Дивизиева ще бъде лишена от възможността да чете секретни материали, постъпващи при нея. На практика това прави невъзможно оставането й на този пост.

Мария Дивизиева посочи, че е провела разговор с министър-председателя Пламен Орешарски, който бил категоричен, че на този етап не се налага да подава оставка. На свой ред Пламен Орешарски подчерта, че обвинението, което е повдигнато срещу Дивизиева няма нищо общо с дейността на правителството и допълни, че все пак на този етап се говори само за обвинение. Пламен Орешарски обаче изпитва сериозни притеснения за реакцията на европейските ни партньори, които не биха могли да си обяснят как Дивизиева ще продължи да работи, при положение, че срещу нея има повдигнато обвинение (това е недопустимо за страна-членка на ЕС), пише pik.bg.