Фамилии окупират заверките за милиони, местят се в София с куриозни мотиви

Иван Мазнев от Горна Оряховица е дългогодишен нотариус. В железничарския град има 6 негови колеги. Една от тях е съпругата му Ани. Работят в един офис. В Дулово обаче има двама нотариуси. Единият е Константин Костов. Другият е синът му Калин. Съвсем естествено, работят в един офис. Всички, които трябва да изповядат сделка или им е нужна заверка по друг повод, посещават бащата и сина. Други няма. Подобно е положението и в Самоков. Там има трима нотариуси. Двама от тях са съпрузи. Това са Спасимир Хаджиангелов и Магдалена Хаджиангелова. Това са нищожна част от примерите за семейства в нотариалната дейност. Има ги в цялата държава. Синове, дъщери, братя, сестри, братовчеди, съпрузи, кумове стават нотариуси, след като техен роднина вече е влязъл в системата, пише „Филтър“.

От години у нас се говори за различни мафии – строителна, застрахователна, на частните съдебни изпълнители, на адвокатите, на лекарите. Всички тези професии обаче могат да се упражняват свободно след завършване на висше образование. Но да станеш нотариус е трудно и почти невъзможно, ако нямаш здрави връзки и роднина, който вече е в системата. Затова отпорът при назначаване на нови нотариуси е огромен. 

В последните три месеца нотариусите се свързват с един герой от ъндърграунда, който бе убит на 31 януари. Това е Мартин Божанов. Той носи прякора Нотариуса, но никога не е бил такъв и дори няма юридическо образование. Известен е с това прозвище от 20 години. Още от края на 90-те години започва да се занимава с имотни измами. С хора от МВР и други държавни структури издирва самотни хора, които имат скъпи имоти в центъра на София.

Сключва предварителни договори с тях зад гърба на наследниците им за нищожни суми. По тази линия се сближава със скандалния нотариус Слави Крашевски, който е известен със слабостта си към алкохола и разследванията срещу него за имотни измами.

Двамата действат години наред, а Божанов дори е обвинен и съден за кражбата на едно от делата срещу Крашевски. По-късно е оправдан. Това е един от примерите за пряката връзка на имотната мафия с нотариусите, без които това е невъзможно. Пипалата на нотариусите са навсякъде. Те са съпруги, мъже, деца и други роднини на депутати, съдии, прокурори, висши държавни чиновници. На пръсти се броят тези, които са арестувани и обвинявани от 25 г. насам, когато бе закрит държавният нотариат и тази дейност мина в частни ръце.

Оттогава имат лобита в парламента, изпълнителната власт и съдебната система, които не позволяват навлизането на случайни хора там.

В петък се случи нещо, което юристите чакаха дълго. Служебният министър на правосъдието Мария Павлова обяви конкурс за 52 нови места за нотариуси, който юристи от цялата страна чакат повече от 15 месеца. Всъщност той бе обявен от предния служебен министър на правосъдието Крум Зарков още през 2023 г., януари. Тогава обаче срещна отпор от нотариуси в цялата страна, повечето от които са с роднини, които извършват същата дейност. Те пуснаха жалба срещу заповедта първо в Административния съд, който я отхвърли. След това във Върховния административен съд, който направи същото и заповедта на Крум Зарков за конкурса влезе в сила през декември 2023 г. по време на редовния кабинет на Денков. Правосъдният министър Атанас Славов обаче така и не го обяви цели пет месеца и дори беше подготвил прекратяването му. В същото време Славов помогна на три млади нотариуски да заработят в София. Едната работи в Лов, втората в Хасково, а третата в Пазарджик. 

Дори от Камарата на нотариусите се възмутиха от заповедта на Славов, защото са написали отрицателни становища.

Да спечелиш конкурс в София е почти невъзможно.

Затова приближени на действащи нотариуси или кандидати с връзки по високите етажи на властта кандидатстват за места в провинцията с перспективата министърът на правосъдието да уважи молбите им да ги премести по-късно. 

Такъв е случаят с една от преместените от Атанас Славов.

Теодора Трифонова е посочила, че е разведена, а бившият ѝ съпруг не е съгласен детето им да живее с нея в Лом. Това е само един от триковете, които се използват от нотариуси, които са спечелили местата за работа в провинцията, но иначе са от София. Другата преместена е дъщеря на столичен нотариус, който бе замесен в скандала със смяната на собствеността на асансьорния завод „Изамет“ на Илия Златанов. Той е бизнесменът, който разкри кръга за влияние в съдебната система, наречен „Осемте джуджета“.

Често деца и други роднини на действащи нотариуси печелят конкурси в провинцията, където конкуренцията не е толкова голяма. Там и по-ниска оценка е достатъчна. Публична тайна е, че за София конкурсите са нагласени и е почти невъзможно случаен юрист да спечели. След като детето на нотариуса отиде в Крумовград например, родителят често се отказва от професията си и мястото му в София заема наследникът.

В зависимост от това кой е министърът на правосъдието, много от т.нар. селски нотариуси, родени в София, представят медицински документи, че се нуждаят от лечение и трябва да бъдат близо до семейството си. Така молбите им за преместване в столицата се уважават.

Министърът също така може да откаже. Това обаче не е краят на процедурата. Заповедта му може да се обжалва в съда, където също има лоби на нотариусите и не е невъзможно да се повлияе на решенията. Така например един от четиримата нотариуси в Панагюрище е искал преместване в София неотдавна. Мотивите му са повече от странни. Не можел повече да живее там, защото имало малко хора, с трайна тенденция към намаляването им, а това означавало, че ще има по-малко работа и по-ниски доходи. 

Той посочва още, че на последния проведен национален конкурс през 2018 г. били назначени двама нотариуси вместо един и това не позволило да разгърне дейността си. Освен това в Панагюрище  имало двама стари нотариуси, които са местни и хората ги познавали и предпочитали техните услуги. А той трябвало да пътува всеки ден от София и имал повече разходи. Положението му се влошило покрай пандемията, войната в Украйна довела до инфлация, която се отразила на доходите му. 

Друга нотариуска от провинцията пък искала да работи в София, защото често била там и се грижела за внука си.

Източник: narod.bg