Според хора от бранша, вносителят на марковия алкохол имал пръст в нелегалното производство. Зад него пък стоял криминалният престъпник, обвинен в множество отвличания, грабежи и изнудвания Васил Иванов Михайлов.

Сумарно два класа зрелостници са посетили токсикологиите на няколко столични болници с тежки симптоми на натравяне с метилов алкохол. Всичко започнало с повръщане, загуба на съзнание, частична слепота и халюцинации при много от пострадалите тийнейджъри още по време на бала им. На следващите дни симптомите се влошили и това ги накарало да потърсят медицинска помощ. 7 от героите на пиянския купон са с тежко чернодробно увреждане, което ще лекуват до живот, пише в епикризите им.

 Всички те са съобщили, че са консумирали от баровската водка Монблан, бутилка от която на едро върви между 50 и 70 лв. без ДДС, а в бутиковите кръчми удря два стотака за литър.  Високоградусовото питие не е от най-разпространените на пазара, но ценителите по цял свят го търсят заради аналогията му с едноименния парфюм, както и заради особената чистота т.к е направено от първокласна френска пшеница, с ледникова вода от Алпите.

Не така стояли нещата на  родния пазар, обаче. източници от агенция “Митници” довериха, че заради слабото търсене, у нас по документи влизат не повече от 2-3 тира годишно. Според данни на маркетингови агенции от типа на AC Nielcen (на които се позоваха хора от бранша), в баровските пивници същото количество се изпива от претенциозните балъци за близо месец.

Драстичното разминаване между внос и потребление може да се обясни само с нелегално производство в някои от безименните дестилерии, казани и гаражи, за които подопечните на вицепремиера Асен Василев агенция “Миттици” и НАП остават слепи.

Токсиколози от “Пирогов” обясниха, че спиртни манифактури ала Цар Киро (Царство му небесно) са основният виновник за множеството натравяния, водещи до ослепяване, жълтеница, цироза, деменция, парализи и не рядко до смърт. Това е така, защото в ментетата на водка Монблан, а и не само, масово се влага силно токсичният метилов алкохол, спирт за горене, всякакви отровни фракции, а подобрителите и оцветителите съдържат цялата Менделеева таблица.

Нормите на печалба за контрабандистите съизмерима с приходите от наркотици и оръжия, изчисляват от финансовото разузнаване. Разходите за 1 литър менте са 3-4 лв., т.к не плащат стотинка налози. Продажната цена на отровната реплика не пада под 20-30 лв. Така само от бутилка престъпните производители печелят средно по 20 лв. Ресторантьорите гушват още толкова с ясното съзнание, че тровят обеднелия народ.

В опит да помогнем на агенция “Митници”, нашият екип тръгна по следите на фалшивата водка “Монблан”. Бивши служители на МФ потвърдиха, че официалният вносител на прословутото табеларско питие  е ЕООД-то “Дринк Импортс”, регистрирано в столичния квартал Хаджи Димитър на името на човек, който сам твърдял, че е близък родственик и орган на бос на голяма верига детски магазини. По време на данъчни ревизии той често изтъквал това си родство, намеквайки за дебелите връзки на боса по върховете на държавата.

Членове на Националната лозаро-винарска камара, към които се обърнахме за консултация по тази така наболяла тема признаха, че името на “Дринк Импортс” често фигурира в черните списъци с нелегални и некоректни алкохолни играчи, които браншът предоставя на институциите с молба за проверка и контрол. Такъв естествено никога не се оказва, а хазната ежегодно олеква със стотици милиони левове несъбран акциз и ДДС.

Доскорошен служител на данъчната администрация призна, че преди време е имало разработка, свързваща въпросния човек с друг контрабандист и криминален престъпник на име Васил Иванов Михайлов, собственик на никому неизвестната “ВАМИХ трейдинг”.

Разследващите били стигнали до безспорни доказателства, че задържаният за побои, отвличания и финансови измами Михайлов финансира вноса на водка “Монблан”, използвайки хипотетичният родственик с веригата магазини за детски играчки, както и служители на иначе уважавана дистрибуторска компания, представител на известни чужди марки.

За същия било установено, че стои зад няколко “казана”, бълващи менте алкохол. Михайлов бил поръчал и платил кеш на местни производители от старозагорско да произведат общо 4 дестилационни колони, чийто капацитет конкурирал няколко от водещите бг-винпрома, пишело още в сводката. Къде са инсталирани съоръженията никой не знае, т.к законотворците не са счели за нужно да контролират търговията с подобни инсталации, захранващи директно сивия сектор. За капак “ВАМИХ трейдинг” фигурирала в халваджийските тефтери на няколко собственици на казани като изкупвач и продавач на плодове за производство на етилов алкохол. При това без да е регистрирана като земеделски производител.

Всички тези данни навели разследващите на мисълта, че неизвестният на широката публика Васил Михайлов е сериозен алкохолен бос, който обаче не е внесъл и стотинка в държавната хазна. За сметка на това бил организирал здрава нелегална верига за производство на менте водка Монблан, която шиткал чрез официалния й вносител Дринк Импортс за да не буди съмнение у проверяващите.

Най-скандалното било, че разработката, коствала стотици безсънни нощи на оперативните работници, събирала прах в някое чекмедже по волята на мастит висш чиновник. Дали за покриването на далаверата са използвани връзки или е следствие на чиновническа некадърност, историята мълчи. Факт е обаче, че заради широко затворените очи на данъчни и митничари, над 100 деца лежат в спешното, а някои за малко да се разделят с живота си заради свирепо алкохолно натравяне. Защото мръсните пари на криминални елементи като Васил Михайлов могат да убиват невинни хора и то в буквалния смисъл. Надяваме се, че властимащите този път ще си свършат работата и ще разбият чертата алкохолна далавера с водка Монблан. Кой е Васил Михайлов и с какви други подвизи се е прочул в ъндърграунда ще научите в следващата ни статия.


Източник: Crimesbg.com