Екоминистерството алармира, че е повишено нивото на реките в страната

От Екоминистерството алармираха обществото, че се задава нова опасност.

Повишени са нивата на реките в голяма част от страната. От НИМХ към БАН посочват, че слабият дъжд, който вали в по-голямата част на страната ще допринесе за допълнителното покачване на речните нива. Най-тежко се очаква да е положението на реките в северозападните райони, където дъждът е примесен със сняг. Количествата валежи през днешния ден ще са около 4-5 литра за квадратен метър. През утрешния ден валежите в страната ще продължат – в северозападните и планинските райони ще вали сняг, а в останалите райони – дъжд.

[caption id="attachment_429336" align="alignright" width="300"]Екоминистерството алармира, че е повишено нивото на реките в страната Екоминистерството алармира, че е повишено нивото на реките в страната[/caption]

Синоптиците очакват количествата дъжд в сряда да са между 3 и 5 литра за квадратен метър в Северна България, а в Южна България – между 5 и 15 литра за квадратен метър. В четвъртък се очаква валежите да започнат да спират постепенно, като най-късно това ще се случи в крайните южни райони, където се очаква да падне 10 литра дъжд на квадратен метър. Екоминистерството е предприело необходимите мерки на базата на метеорологичната прогноза, която вещае, че повишаването на речните нива ще продължи. От Екоминистерството алармират, че по-съществени повишения на речните нива са възможни от утре (03.12.2014) във водосборите на горното течение на реките Янтра и Русенски Лом, долното и средното течение на реките Провадийска, Камчия, Тунджа и средното течение на река Марица.

Министъра на околната среда и водите Ивелина Василева обяви вчера на брифинг, че 268 от язовирите в страната са с неопределена собственост. Тя уточни, че е установено, че 78 от язовирите в страната, са в предаварийно състояние. За спешното извеждане на опасните язовири от това състояние са необходими 500 хиляди лева, които ще бъдат предоставени от МЗХ (Министерството на земеделието и храните) и в частност от „Напоителни системи”. Министърът подчерта, че съобразно националната стратегия за развитие на водния сектор, е необходимо да има ясен съдържател, оператор и поне един контролен орган, който да извършва наблюдението, пише pik.bg.