Виновен за предстоящия сняг е ураганът „Гонсало”

Виновник за очаквания сняг, който ще завали над България от четвъртък е ураганът „Гонсало”, посочват синоптици.

Той продължава движението си на изток в Атлантическия океан, а бурята ще окаже влияние върху метеорологичната обстановка в цяла Европа. Ураганът „Гонсало” ще довее до нашите ширини силен дъжд и бурни пориви на вятъра. Най-засегнати ще са западните части на Европа. Планините ще бъдат затрупани от обилен сняг. Проливен дъжд ще падне над Шотландия, а в планинските райони на Норвегия ще натрупа 30 см. сняг. Сняг се очаква да вали и още по на юг, където се очаква снегът да образува 15-сантиметрова покривка.

[caption id="attachment_425626" align="alignright" width="300"]Виновен за предстоящия сняг е ураганът „Гонсало” Виновен за предстоящия сняг е ураганът „Гонсало”[/caption]

Световните медии отбелязват, че очакваният сняг ще достигне дори и на Югоизток до Босна, Сърбия и България. В първия ден от уикенда окото на „Гонсало” достигна Бермудските острови като заля брега с високи вълни и донесе дъжд и силни ветрове. Тези „екстри” превърнаха бурята в най-силната, връхлетяла малкия архипелаг в Атлантическия океан от десет години насам. Данните на единствения доставчик на електроенергия на островите сочат, че от общо 36 хиляди абонати на компанията, 29 хиляди са останали без електричество, пише vesti.bg.

Междувременно стана ясно, че южната ни съседка Турция също е била застигната от снега. В град Юксекова, който се намира в югоизточната част на страната се е образувала снежна покривка в с дебелина 20 сантиметра, предава турската частна телевизия СиЕнЕН-Тюрк. През последните дни там се изсипа доста дъжд, но с понижението на температурата на въздуха, дъждът е преминал в интензивен сняг. Лошите метеорологични условия са създали сериозни затруднения в трафика. Пътищата, водещи към 50 села в окръг Хаккяри са затворени, пише pik.bg. Институциите отговорни за поддържането на пътищата в България заявиха, че са подготвени за сняг. Тази „песен” май сме я слушали и друг път, но действителността се оказва много различна и снегът винаги успява да ни изненада.