Режисьорът Николай Барулов, заедно с Димитър Димитров и Атанас Шиков са българите във Великобритания, припознали себе си като координатори за събирането на подписка за референдума за реформа в избирателната система на България

Те ни представят какво цели този референдум. Какви са предимствата и недостатъците за България и какво изобщо се очертава да бъде бъдещето за всички българи след това.

Студентът Димитър Димитров коментира въпросът, който президентът Росен Плевнелиев постави преди няколко седмици, дали българите подкрепят идеята да има мажоритарен вот на следващите избори:

[caption id="attachment_272955" align="alignright" width="300"] Българите във Великобритания искат изборен референдум[/caption]

Една от най-големите заблуди, свързани с предложените от президента Плевнелиев референдум, е, че той предвижда въвеждането на изцяло мажоритарна система в Република България. Важното е да кажем, че по това отношение държавният глава пита всъщност дали част, или някакъв процент от народните представители да се избират мажоритарно, т.е. каквото и да е съотношението между мажоритарно и пропорционално избраните депутати, системата, от пропорционална, каквато е сега, ще се превърне в смесена. Смесена избирателна система - такава, каквато има днес в една от най-консулидираните и стабилни европейски демокрации - немската. Т.е. важно е да стигнем до следния извод: демокрацията в България няма да бъде тотално променена и превърната в мажоритарна форма, каквато е във Великобритания, а напротив, демокрацията ще се определи от тази смесена система, която предполага и най-точно, и равно съотношение между гласовете на електората и депутатските кресла. Една подобна смесена избирателна система няма да е прецедент в изборното законодателство на България. През 2009 г., непосредствено преди изборите, тогавашният държавен глава Георги Първанов и 40-ото Народно събрание еднолично реши, без да се допита до суверена - народа на Република България, като въведоха подобна смесена избирателна система, където част от народните представители бяха избрани на мажоритарен принцип. Сега 5 години по-късно, това което имаме пред себе си, е наистина един исторически шанс, ние сами да определим основните компоненти на тази избирателна система. Това е уникална възможност да повлияем на политическата система в страната, на сформирането на парламент и правителство и на бъдещето на България. Инициативата за подкрепата на националния референдум, зад която стоят Николай Барулов, Димитър Димитров и Атанас Шиков, не твърди, че на всеки един от въпросите трябва да се отговори положително. Нормално е да има различни позиции, като този по въпроса за задължителното гласуване, но е важно да има този референдум, за да се стигне до дебати, до дискусия по тези въпроси, които са належащи и е важно да вземем решение ние, а не Мая Манолова какъв да бъде Изборният кодекс на страната. Все пак силата и красотата на демокрацията се крият именно в тези различия на мненията, които българите ще имат възможността да защитят посредством този референдум. Това е право на всеки и затова трябва да го отстояваме, да го защитим, трябва да се преборим за повече демокрация в България. Сега е момента българите, а не тези 240 народни представители да определим каква да бъде избирателната система. По този начин ще направим първата крачка към промяна на политическата система, каквато е основната цел. - категоричен е студентът Димитър Димитров.

След това изявлението им продължава по другия важен въпрос, свързан със задължителното гласуване, като Николай Барулов дава думата на Атанас Шиков. Това може да изгледате по-долу във втората половина на видеото и да споделите своето мнение под статията, както и да я споделите с приятели, за да помогнем посланието на българите във Великобритания - за събирането на подписка в подкрепа на референдума за реформа в избирателната система на България - да достигне до колкото се може повече сънародници.