Андрей Димитров е роден и живее в Пловдив. Занимава се с оптимизация на сайтове (SEO), поддържа личен блог на адрес w1ck3dgam3.com и е автор на блога за ревюта wickeble.com. Често взима участиe в българският SEO и интернет маркетинг форум searchengines.bg, неговият nickname там е w1ck3dgam3 (както е и името на блога му).
Гугъл май не обича много-много някой да разбира добре неговите алгоритми за позициониране в резултатите. Кои са вашите методи за разгадаването им?
Алгоритмите за позициониране са добре известни, а това са основно съдържанието в сайта и връзките към него. Звучи просто наистина, но само на пръв поглед. Гугъл са изградили механизми чрез които много лесно хващат спам сайтове (спам съдържание, спам връзки). Алгоритмите “Панда” и “Пингвин” са създадени точно за тази цел. Периодично Гугъл пускат ъпдейти на техните “животни”, които с всеки следващ такъв наказват все повече сайтове. Но понякога не е изключение покрай “сухото” да изгори и “мокрото”. Като се абстрахираме от пандите и пингвините има и още редица нови фактори за позициониране, като социалните сигнали, потребителското поведение, както и връзките, които имаме към сайта си, да бъдат (или поне да изглеждат) натурални. Андрей Димитров разкрива някои от своите SEO възгледиМетоди за разгадаване на алгоритмите няма :-) Слушам съветите на Matt Cutts, чета авторитетни издания, участвам активно в нашия уебмастърски форум searchengines.bg. Всичко останало е донякъде интуиция, донякъде и натрупан опит.
Има ли хляб за SEO-тата в България? Как ви се отразява кризата?
За тези, които наистина са такива, има и винаги ще има :-) Аз лично не усещам да има криза. Кризата я правят медиите, най-вече bTV, като насаждат страх у хората. Но това е съвсем друга тема и не искам да навлизам в подробности.
Бихте ли разказал най-веселата си случка с клиент, за която се сещате?
Всъщност аз не работя с клиенти. Работя изцяло по лични проекти в които аз сам решавам кое как да става. Сам си определям нишата и бюджета. Нямам пречки и допълнителни неща, с които да се съобразявам. Нямам телефонни разговори, мейли с обяснения и т.н. Преди време пробвах да правя готови, оптимизирани сайтове в дадена ниша с цел да ги отдавам под наем, но това се оказа пълен провал. Клиентите явно предпочитат да намерят коя да е фирма, която тепърва да започне работа по SEO на сайта им и да плащат за резултат, който все още не се вижда, отколкото да наемат готов, оптимизиран сайт на топ позиция, на който да се сложат само техни телефони и адреси :-)
С кои думи клиент може да ви вбеси? (Рискувате да ги пробваме върху вас)
Както вече казах, аз не работя с клиенти. Следователно няма и какво да ме вбеси. Хубаво е човек да работи това, което му доставя удоволствие и това, което не го изнервя. Нервите вредят на здравето :-)
Как минава един професионален SEO ден на Андрей Димитров?
Алгоритъмът е ясен, твърди специалистът Ще ви отговоря на въпроса ви с въпрос: Какво за вас е професионално SEO? Ако ме питате дали работя с клиенти - не, не работя с клиенти. Ако ме питате дали печеля от SEO, да, печеля. Нямам офис, не работя за някоя фирма. Работя от вкъщи от домашния ми латоп. За мен SEO не е основна работа. Имам си основна работа на постоянен трудов договор, 8 часа на ден, 5 дена в седмицата. Тя отнема по-голямата част от деня ми. И тя ме изморява най-много :-) SEO ми е другата работа :-) И доста често с нея изкарвам повече пари, отколкото другата. Но никога не забравям, че SEO е алгоритъм и че във всеки един момент нещо може да се обърка. Оправданието, че Matt Cutts е натиснал погрешното копче няма да е оправдание пред банките. А и сиренето в магазина не се купува с PageRank :-) Затова съм избрал да имам една постоянна и донякъде сигурна offline работа. А иначе SEO-то започна изцяло като хоби. Започнах да чета, да експериментирам - понякога ми се получаваха нещата, понякога не. Запознавах се постепенно с хората в този бранш, четях им SEO блоговете. Обменял съм опит с доста хора и се радвам, че по-опитните оптимизатори ме приеха като равен! Това дава голямо самочувствие и хъс. А те двете дават увереност в работата. В момента работата в SEO ми се свежда почти до нула :-) Така или иначе ми остават 2-3 свободни часа дневно, които разпределям за абсолютно всичко - участие в социални мрежи, във форума, наблюдавам как вървят личните ми проекти, понякога пиша в блога си. Но като цяло работата ми е по-скоро организационна. Давам различни задачки на различни хора и те ги изпълняват. Та на въпроса ви как минава един мой SEO ден - така :-)
Кои плъгини ще инсталирате на своя следващ нов нишов сайт, ако не е тайна?
Няма плъгин, който автоматично да те изстреля в ТОП 10. Ползвам единствено WordPress, като считам, че това е най-добрият CMS, достатъчно гъвкав, лесен и SEO friendly. Разбира се, ако човек не знае какво прави, сам по себе си WordPress няма да му направи SEO-то. Аз не съм програмист, но възможността да мога да направя почти всякакъв уебсайт с помощта на безплатен уебсофтуер е уникална! Благодарен съм на всичките хора, които го поддържат!
Кой софтуер за SEO ползвате най-често и защо?
Ползвам различен софтуер, най-вече за анализ на връзките на конкуренцията. Market Samurai и ahrefs.com ми вършат чудесна работа. OpenSiteExplorer показва доста по-малко връзки от тези в действителност, затова почти не го използвам. BuzzBundle също е добър. С него може да се следи какво се пише по блогове, форуми и социални мрежи по зададена ключова дума.
Какво можете да кажете за нишите „хамали“ и „климатици“ в българския интернет? Каква е интригата там, че всички толкова се натискат да копаят там?
Няма никаква интрига :-) Просто много фирми развиват един и същ бизнес. Всеки иска да е на първа страница, за жалост само 10 сайта могат да бъдат там. И от там идват хакнати сайтове, купени руски връзки, пълнене на стотици безсмислени сайтове с некачествено съдържание, репортване пред Гугъл и т.н. Аз ги следя дотолкова, колкото да видя кога ще спре да работи изцяло SAPE.ru :-) Титаник обаче вече удари айсберга и сега бавно потъва :-)
А коя е вашата любима ниша, която бихте споделили с читателите (не питаме за нишата, от която си вадите хляба)?
Любимите ми ниши са точно тези, които ми вадят хляба и в този ред на мисли не разкривам повечето си проекти. Навремето поддържах един блог, в който смело разказвах в кои ниши работя, какви тактики правя и т.н. Това се оказа изключително грешно, защото си навлякох само негативи и конкуренти. Затова спрях да споделям конкретни неща, а по-скоро сега споделям по-общи идеи и виждания около SEO.
Бъдещата ви съпруга споделя ли вашите интереси, свързани с интернет?
Бъдещата ми съпруга много скоро ще ми стане настояща (и единствена) :-) Разбира се, че споделя интересите ми, помага ми много. Все още твърде малко хора са чували за SEO и понякога като се видим с наши общи приятели, те винаги ни питат с какво точно се занимаваме :-)
Как си почивате от интернет?
Аз си почивам точно в Интернет, а не от него. Чудесно място за релаксация е. Сам решаваш кога и с кого ще общуваш. Като ти писне, винаги можеш да минеш в режим инкогнито.
Имате ли си любим SEO-гуру и евентуално кой е той?
Имам, разбира се :-) Огнян Младенов е човекът, от когото съм се учил - от материалите в блога му, от съветите във форума. Помагал ми е немалко пъти.
Бихте ли споделил своя check list със задачи при пускането на нов нишов сайт. Предполагам, регистрацията в 50 000 директории няма да се намира вътре?!
Първо ще проуча конкуренцията. Ще им разгледам връзките, броя линкващи домейни и тяхното качество. Ако сметна, че не мога да си осигуря подобни цифри или пък ако не ми излиза рентабилна инвестицията, изобщо няма да стартирам в дадената ниша. Общо взето, нещата при мен опират до първоначалната инвестиция. Ако бюджетът ми е голям или теоретично неограничен, то няма ниша, която не може да бъде превзета. Поне в България едва ли има сайт, който да откаже да публикува статия с линкче срещу добро заплащане :-) Директориите почти съм ги отписал. Не са полезни никому. Потребителите не търсят каталози чрез които да намерят дадена фирма, те директно си я търсят в Гугъл. Аз си имам едно основно правило, а то е - ако дадено нещо няма да е полезно за потребителите, то няма да е полезно и за Гугъл. И обратно - ако даден материал е полезен за потребителите, има добавена стойност и дава отговори на техни въпроси, то Гугъл ще го оцени като важен. Ако в материала има линк (евентуално към наш сайт), то Гугъл ще го оцени като важен. Социалните сигнали също имат значение! Материал, който има 20 линка към себе си, но няма никакви социални сигнали буди подозрение. Потребителското поведение вече има огромна тежест. Bounce rate, времето прекарано в сайта дават по-голямо предимство, отколкото 100 силни линка! Това го казвам съвсем сериозно! Например сайт, който няма почти никакви линкове, но потребителите се задържат 20 пъти по-дълго в него, отколкото във всички други конкуренти, ще се класира много по-добре от тях. Да, дори и без линкове! И пак в същия ред на мисли все още не съм виждал хамалски сайт с видео блог, вместо просто текст. Ако се правят наистина интересни и професионално направени видеа, дори и на хамалска тема, те ще задържат потребителя в сайта толкова време, колкото е и дължината на даденото видео. Най-малко! Надявам се някой ден да видя и това. За инфографики, игри и мобилни приложения дори и не се надявам да видя.
Как привличате трафик от Свежо и Фейсбук?
Няма голяма полза от трафика от Свежо и Фейсбук. Просто защото той не е толкова таргетиран. А нетаргетират трафик означава по-голям bounce rate (лошо за SEO) и повече процесорни минути (лошо за хостинг акаунта ви). Фейсбук са машина за пари. Те не се интересуват от потребителите. Дори и да успеете да направите голяма страница, не всички фенове в нея ще виждат публикациите ви. Трябва да си платите за да промотирате публикацията си и чак тогава тя ще достигне до повече хора. Иначе достига до много по-малко. Съдейки по моите страници във Фейсбук, една публикация се вижда в най-добрия случай от една шеста от феновете. Тоест, да речем от 6000 фена, само 1000 ще я видят. Колко от тях ще кликнат на връзката, колко от кликналите ще харесат продукта ви и колко от харесалите ще си го купят оставям на всеки сам да си го сметне. Свежо също са машина за пари, но в доста по-малки мащаби в сравнение с Фейсбук. Те разчитат на кликания по реклами в сайта си. Домейнът им обаче е авторитетен, имат много връзки от много сайтове. Постигнали са го благодарение на бутоните за гласуване, които се поставят в сайтовете и блоговете. Всяко едно бутонче е линк към svejo.net. Колкото повече хора си инсталират бутона на svejo, толкова по-авторитетен им става сайтът. За съжаление авторитет за мен не значи релевантност, но за Гугъл не е баш така. Те класират предимно авторитетни сайтове. Така се получава, че когато добавите новата си статия в svejo.net, вие получавате един nofollow линк, който няма никаква стойност за Гугъл, а те получават вашето съдържание, което се класира много по-добре от същият материал във вашия сайт. Така svejo.net правят трафик кажи-речи на гърба на хората. Е, разбира се никой не е насилил хората сами да добавят материалите си в svejo.net :-) Всеки сам си преценява.

Въпросите зададе: Георги Календеров