“Свободно слово” бе единствената медия, пред която кандидатът на ПП-ДБ за член на Конституционния съд - Борислав Белазелков даде ексклузивно интервю, минути преди да бъде изслушан пред депутатите от Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание.

 

Верни на принципа, че истината трябва да бъде казана докрай, журналистът Анелия Дулева и операторът Симеон Крушков зададоха на кандидата всички неудобни въпроси, които влязоха във фокуса на общественото внимание след като номинацията му излезе на дневен ред.

 

Какво мисли той за гей браковете и ще ги узакони ли след като стане член на КС? Колко имоти е придобила сестра му Ксения Белазелкова през ЧСИ и как по времето на комунизма можеш да станеш съдия ако не си членувал в БКП?

 

Единственото, ЕКСКЛУЗИВНО интервю, което кандидатът за КС Борислав Белазелков даде: ГЕЙ БРАКОВЕТЕ КАТО СДЕЛКА СА НЕЩО СЪВСЕМ ДРУГО. РАЗБИРА СЕ, ЧЕ СЕСТРА МИ ИМА ИМОТИ ПРЕЗ ЧСИ (Видео)

Представяме на вниманието Ви отговорите му без редакторска намеса:

 

- Съдия Белазелков, в качеството Ви на конституционен съдия бихте  ли подкрепили гей браковете?

 

- Това е въпрос, който подлежи на много сериозно обсъждане. Има много аргументи “за” и много “против”. Лично аз смятам, че бракът като тайнство не може да се осъществи между еднополови страни. Но бракът като сделка е нещо съвсем друго.

 

- Каква е разликата в юридически план?

 

- Той няма смисъл. Не съм коментирал темата с ПП-ДБ (бел.ред.: това са двете партии, които подкрепят гей браковете).

 

- Кое е качеството, което не Ви достига за конституционен съдия? Питам Ви, защото и преди сте бил кандидат за този пост, но професионалната съдийска квота не Ви припозна и Вие не се увенчахте с успех?

 

- Няма значение от коя квота съм издигнат. Моята номинация е израз на убеждението, че квотите могат да бъдат не само политически, но и обществени. Аз съм абсолютно политически необвързан.

 

- Като казахте “политически” не мога да не спомена, че Вашата биография на съдия-изпълнител започна през далечната 1984-1986 г., т.е по времето на комунистическия режим. Бил ли сте член на БКП?

 

- Никога. Нито на БКП нито на БЗНС - двете партии, в които можеше да се членува по онова време.

 

- Как става така, че по времето на комунистическия режим сте станал съдия, без да сте партиен член?

 

- През 80-те години БКП реши да покаже социализъм с човешко лице. По онова време дипломирането с пълно отличие имаше някакво значение.

 

- Вашата родственица - нотариус Ксения Белазелкова има 19 страници имоти в имотния регистър, придобити през ЧСИ. Вие покровител ли сте на ЧСИ-тата и как се получава така, че тази близка до Вас дама има толкова много имоти. А Вие?

 

- Това нищо не значи. За човек, който разбира, нищо не значи.

 

- Вярно ли е или не, че Вашата сестра, нотариус Белазелкова има имоти, придобити през ЧСИ-та? Вие имате ли такива имоти?

 

- Разбира се, че имам имоти!

 

- Придобити през ЧСИ?

 

- Разбира се. Когато тя даде 120 хил.евро на един строител, а той не направи нищо, а похарчи парите….

 

- Добре. Аз и колегата също искаме да си купим евтини имоти през ЧСИ-та. Можем ли да го направим?

 

- Който иска - може.

 

- Много интересно. Такива сладки сделки никога не стигат до нас

 

- …… (Белазелков вдига рамене). Имотите на сестра ми през ЧСИ са два и те са придобити, защото никой друг не е искал да ги купи. Обадете се на който искате частен съдебен изпълнител, аз ги познавам повечето, и той ще Ви каже, че търговете са публични.

 

Какво още каза Борислав Белазелков - гледайте в пълното, нецензурирано видео на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно в “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu