По-чист въздух, развитие на стратегически собствени производства и по-малко пътувания — как ще се промени светът след пандемията?

По-чист, по-независим и по-затворен — такъв  може би ще бъде светът след пандемията от коронавирус. Световни експерти вече предвиждат промените, които се задават. И се очаква те да бъдат наистина изненадващи и най-вече — с цел да се предотврати втора подобна трагедия. Франция първа си даде сметка, че пандемията може да лиши една страна от стратегически производства и започна масово производство на медицински защитни облекла. Президентът Еманюел Макрон заяви, че до края на месеца в страната ще бъдат произведени над 10 000 000 медицински маски. След това страната ще започне производство на медицински облекла и консумативи и по-този начин ще задоволи до края на годината изцяло нуждите на вътрешния си пазар. "Пандемията ни научи, че не можем да разчитаме на помощ отвън. И трябва да разгърнем в страната си някои стратегически за нас производства", допълни още той, цитиран от "Ройтерс". Италия също се сблъска със сериозна криза по време на пандемията. И не говорим само за рухналата здравна система, но и за отпадъците. На правителството в Рим ще му се наложи да потърси по-безопасни начини за производство, тъй като страната вече няма пари, за да плаща на Източна Европа, за гори боклука й. Британия пък е на път да изпадне в хранителен шок. Купувачите масово опустошаваха хипермаркетите с хранителни вещества. Дни по-късно кофите за отпадъци бяха задръстени от храни, които не са били консумирани, съобщава "Гардиън". Тъжен пир по време на криза. Да не говорим, че целия този хранителен отпадък привлича масово по улиците на Лондон и другите големи градове плъхове — още една напаст, която носи със себе си различни зарази, освен че нанася материални щети.

Къде е България?

Със сигурност случилото се ще доведе и до сериозна реорганизация във всички области. Правителството полага редица усилия, за да съхрани икономиката и нормалния живот в страната и след кризата, но тъжната истина е проста — България е малка държава, не притежава ресурсите на САЩ, Китай или Русия и затова възможностите ни са скромни. Въпреки това заедно можем да се справим с всичко и да преодолеем препятствията, пред които е изправен целият свят. Страната ни има няколко много ценни ресурса, които се оказват жизненоважни дори във време на криза — земя, вода и селско стопанство, което може да бъде развито и да задоволи основните нужди на страната. След реорганизация на шивашката индустрия, която и в нормален режим може да бъде използвана в помощ на българското здравеопазване, може да се мисли и за развитие на селското стопанство с цел цялостно задоволяване на нуждите на вътрешния пазар. Осигуряването на енергийна независимост посредством алтернативни и безопасни за околната среда източници на енергия, също ще позволи на страната ни да бъде по-гъвкава при форсмажорни обстоятелства. И не на последно място, може да се мисли в развиване на здравния туризъм, който да подпомогне малките населени места като селата или районите с висок ръст на безработни. [caption id="attachment_623745" align="aligncenter" width="300"]Светът след пандемията от коронавирус - как ще се промени? сн. gisanddata.maps.arcgis.com Светът след пандемията от коронавирус - как ще се промени? сн. gisanddata.maps.arcgis.com[/caption] Внимание може да бъде обърнато и на производството на билкови продукти, които да са в помощ на фармаколозите. Климатът на страната ни позволява отглеждане на изключително ценни биологични видове, които са в основата на редица животоспасяващи лекарства. И накрая, но не и по важност, може да се обърне внимание на преработващите отрасли.

Светът произвежда огромни количества отпадъци, които замърсяват планетата и водят до влошаване на качеството на живот.

Страната, която успее да изгради системи, които не само безопасно да разграждат отпадъците, но и да ги преработват така, че да са отново годни за употреба, без съмнение ще може да разчита на един доста сериозен и постоянен приход в бюджета си. При това постоянно. Със сигурност пандемията от коронавирус ни накара да си дадем сметка, че обединението прави силата, а неволята учи. Учи ни как да преодоляваме препятствията и да ценим не само свободата, която имаме, но задълженията си. Задължения към себе си, към обществото, към нацията.