Дори лошият мир е по-добър и от най-добрата война! Поне с такива лозунги излизаха доскоро европейските и американските дипломати пред обществото. Сега обаче целият западен свят е настръхнал срещу президента на Русия Владимир Путин, който преди дни обяви, че е готов да прекрати военните действия срещу Киев. Но при едно доста тежко условие. Исканията на държавния лидер са окупираните от руските войски територии да останат под управлението на Русия. И въпреки че завладяването на Донецк и Луганск да не се осъществиха, контролът над Крим и завладяване на части от  Украйна е достатъчно добро основание, за да представи пред нацията своите действия като победа.

"Путин знае, че нова мобилизация ще се отрази негативно на населението. Засега той има възможност да използва демографията в своя полза, но икономически не му е изгодно да продължава една тежка и продължителна обсада. За него не е проблем да осигури хора, продоволствия и оръжие, но до тук войната му струва над 500 000 жертви. Ако трябва да обяви втора мобилизация това ще се отрази на рейтинга му, а той не го иска.

Украйна пък е в безизходица, тъй като подкрепата на Запада намалява и освен въвличането на НАТО в конфликта, няма друг вариант да се спечели войната срещу Русия. А никой не иска толкова пълномащабен конфликт, тъй като последиците ще засегнат целия свят. Байдън се отдръпна от Киев, Макрон се опитва да въвлече ЕС във войната срещу Москва, но историята помни позорните поражения и на Хитлер и на Наполеон срещу Москва. Цената, която Путин иска за този мир е невероятно тежка, но продължаването на конфликта само би влошило ситуацията...", коментират анализатори.