Людмила Живкова била двигател на експедициите в Странджа

Дъщерята на Тодор Живков – Людмила Живкова, вярвала, че Странджа е вторият духовен център в света. Мистици и учени смятат, че легендата за египетската богиня Бастет, погребана в Странджа, е чиста глупост, измислица на един луд – Кръстю Мутафчиев. В своето предаване Светослава Тадаръкова твърди, че историята на неговата секретна експедиция, която през 1981 г. търси Кивота на човешкото знание, е много по-дълбока. Всичко започва обаче много по-отдавна – още през 70-те, когато дъщерята на Тодор Живков – Людмила Живкова, открива, че в света има два духовни центъра – единия в Индия, другия в България. И че Странджа е втората Свещена планина. Оттогава държавната политика се насочва натам. Спецслужбите – наши и чужди, също. Те ще се сблъскат много страшно на Свещената планина. Има ли свидетели на тази мистерия от 70-те и 80-те години на миналия век? Тогава Стефан Пейков е съвсем млад сътрудник на Людмила Живкова. Освен че е технически организатор, той води протокола на нейния „мозъчен тръст”, т.е. цялата информация около Людмила минава документално през него.

[caption id="attachment_420018" align="alignleft" width="300"]Людмила Живкова Людмила Живкова била от Служителите на светлината[/caption]

„С голямо вълнение си спомням за тези години – това беше някъде около 1976 г., когато бях асистент в Института за социално управление и отговарях за различни работни проекти. Най-неочаквано един ден ми съобщиха, че съм включен в проект на Комитета за култура” – спомня си Пейков. Случайно ли Людмила Живкова прави това? Тя се обгражда от един кръг от световни лидери, които наричат себе си Служители на светлината. В този митичен кръг, който съществува още от началото на 20-и век, Людмила чува за първи път понятия като „идеал за човека”, „знаме на мира”, „изгори, за да светиш” – думи, които нямат нищо общо с досадните клишета на социализма. Всъщност те са кодове от едно семейство, наречено от семейство Елена и Николай Рьорих, Живата етика.

[caption id="attachment_420019" align="alignleft" width="300"]Градището в Странджа Градището в Странджа[/caption]

В Малко Търново Людмила Живкова основава цял научен център. За тази своя идея Людмила е била вдъхновена от центъра на Рьорих в Индия „Урусвати” – светлина на Зорницата. Тя е искала направи нещо като „Евросвати”. Български учени казват на Людмила, че Градището в Странджа е второто по сила светилище след Делфи. Именно тук, в град Виза живее слепият пророк Финей. Той се брани всеки божи ден от харпиите. Един ден идва героят Язон. Той освобождава стареца от алчните жени с криле. Тогава Финей разкрива на Язон и аргонавтите маршрута до Златното руно.