Истинска революция в борбата срещу рака, учени от Уелс първи съобщиха за успеха си

Ракът е бичът на 21-ви век и все повече хора ежедневно се разболяват и умират от него. А търсенето на лекарство, което да спаси милиони човешки животи по света се е превърнало в лична битка на не един лекар. Е вече има универсална терапия, която обещава изключително голям пробив срещу това заболяване, а също и срещу други, като СПИН-а, например. Засега то все още е в експериментална фаза, но учените от университета в Кардиф, Уелс, много се надяват да успеят в най-скоро време да съобщят още добри новини.

В статия, публикувана в престижното научно списание "Nature Immunology", докторите Андрю Сивел и Гари Далтън разработват нов метод за лечение, базиран на т.нар. CAR-Т терапия.

Британските учени са изследвали нетрадиционни начини, по които имунната система атакува тумори и установили, че ключът е Т-клетката в човешката кръв. Тази клетка има способността да сканира тялото и в същото време да прецени дали в организма съществува "заплаха", която трябва да бъде отстранена. Също така атакува и различните видове рак — на простатата, млечната жлеза, белите дробове, черния дроб, стомаха и всички други видове. Според д-р Сивел това откритие дава шанс на всеки пациент да бъде лекуван. Т-клетките имат рецептори на повърхността си, които им позволяват да "виждат" химическия състав на кръвта. В момента екипа проучва как точно успяват да го направят. И как това може да унищожи раковите клетки максимално ефективно и бързо. Без пациентите да се подлагат на стреса от химиотерапия, лъчетерапия и други инвазивни методи за лечение. "Ние сме първите, които изследват T-клетката, като инструмент, който открива МНР1 в раковите клетки. Това досега не е правено. И това е първото изследване от този вид", казва още изследователят Гари Далтън. [caption id="attachment_631906" align="aligncenter" width="300"]Учени в Кардиф разработват имунна терапия срещу рака сн. Уикипедия Учени в Кардиф разработват имунна терапия срещу рака сн. Уикипедия[/caption] Идеята на двамата учени е да се вземе кръв от пациенти с рак и да се извадят Т-клетките, а след това генетично да се модифицират. Така клетъчните рецептори ще бъдат насочени вече към откриването и унищожаването на туморите. Мутиралите клетки ще се отглеждат лабораторно, а след като се размножат в достатъчно количество, ще бъдат вливани обратно на пациентите. Принципът е същият като терапията с CAR-Т. За момента този проект е експериментален и все още предстои да се тества върху хора. Но интересът към него е огромен, както и надеждите, които се възлагат на този вид лечение. Ако това се случи, милиони хора по света ще бъдат спасени. И няма да преживеят стреса на химио и лъчетерапията или още по-травматизиращото преживяване — операция. А ракът ще може да бъде лекуван бързо и ефективно дори и в напреднал стадий.