„Newsweek” закопа България заради случая със загиналите на границата иракски бежанци

„Newsweek” излезе с материал, който срина България със земята.

Медията посочва, че желязната завеса се е завърнала с пълна сила и към днешна дата България е обградена от бодлива тел и се пази от гранични патрули по границите й с Турция. „Newsweek” посочва, че четвърт век, след като комунизмът си е отишъл, новата барикада на Европа цели да спре бежанците, които идват в България в опит да избягат от клането в Ирак и Сирия.

[caption id="attachment_443650" align="alignright" width="300"]„Newsweek” закопа България заради случая със загиналите на границата иракски бежанци „Newsweek” закопа България заради случая със загиналите на границата иракски бежанци[/caption]

Американското списание не спира с критиките си към България дотук, а пише, че мигрантите са жертви на жестоко отношение, а в същото време страната ни изгражда желязна завеса срещу тях. Критичният материал за България, бе поместен на страниците на „Newsweek” заради случая с иракските бежанци, които издъхнаха от турската страна на границата със страната ни заради измръзване и от раните си, за които се твърди, че са им нанесени от български гранични полицаи, които ги били до припадък.

„Newsweek” не пропуска шанса да припомни за призива на ВК (Върховния комисариат) на ООН за бежанците към властите на България – случаят да бъде подложен на обстойно разследване. Изданието изтъква думите на говорителя на българското представителство на ВК на бежанците към ООН – Борис Чеширков, който заяви, че все още не са изяснени докрай обстоятелствата, при които са издъхнали двамата иракски бежанци и посочва, че издигнатите огради по границата не са успели да разрешат успешно проблема с мигрантската вълна.

„Newsweek” припомня, че България нарушава задълженията си за гарантиране правото на искане на убежище като отказва достъп на бежанците и дори се стреми да планира нови ограничения като издига стена по границата с Турция, а в същото време се стреми с всички сили за присъединяването си към „Шенген”. Изданието посочва, че българските власти категорично отхвърлят обвинението за насилие над хората, търсещи убежище като се позовава на думите на говорителя на МВнР Бетина Жотева. Тя посочва, че вече е обявен нов план за интеграция на бежанците, но България се нуждае от по-сериозно финансово подпомагане от страна на Евросъюза за разрешаването на този проблем, пише pik.bg.