Уникален златен пръстен на езически владетел от първата половина на IX век, вероятно хан Омуртаг, е бил открит в Плиска през миналото лято.

 

Той за пръв път е показан публично в интригуваща изложба, открита в началото на седмицата в Националния археологически музей. Това може би е една от най-интригуващите находки от изминалата година в изложбата „Българска археология 2022“

 

За 16-ти пореден път изложбата представя най-интересните находки и богат илюстративен материал от теренната работа на българските археолози. Като част от изложбата са представени постери за 53 археологически проекта.

 

Златен пръстен на хан Омуртаг намерен в Плиска

Изложбата представя над 300 експоната от 30 обекта, илюстриращи развитието на културите в днешните български земи от Неолита (6000 години пр. Хр.) до Средновековието.

Златният пръстен на езически владетел от първата половина на IX век е открит в първата българска столица Плиска при разкопки на кръгла каменна площадка, която е заемала важно място в историята на града.

 

Златен пръстен на хан Омуртаг намерен в Плиска - Снимка 2

През 2021 г. при разкопките на това място е открит златен солид на византийския император Теофил от 831 г. на следващата година там е открит златен пръстен-печат с изображение на езически владетел. Археолозите не се наемат да кажат дали е бил на някой български хан, защото не искат да правят спекулации. По това време начело на българите е хан Омуртаг (814 - 831), след него се възкачва синът му хан Маламир (831 - 836), а след това престолът е зает от хан Пресиян (836-852). Най-вероятно (около 80%) пръстенът е на хан Омуртаг, но историците не желаят да се ангажират напълно с това мнение.

 

На плочката на открития пръстен е изобразено лице на мъж с диадема на главата и дреха с копчета и с украса от кръгли апликации. Теглото на бижуто е 26.8 гр., а диаметърът му е 2.7 см.

Източник: Уикенд