По цялото протежение на Стара планина от запад на изток и от изток на запад е пълно със светилища. Някои от тях са изоставени, а други все още не са открити от любителите на древната история на нашите земи.

 

Сравнително скоро са разпознати като свети места в Тревненския балкан Сечен камък и Елова могила, разположени край габровските села Николаево и Черновръх. Малко е останало от светилищата и още по-малко се знае за тях. Но пък изсичанията в скалите категорично отвеждат хилядолетия назад във времето.

 

До двете стигат главно планинари, тръгнали по райските пътеки на балкана. А, че са райски, са убедени всички пътешествали по Стара планина, както и много от хората, видели само снимки от чудните картини на природните красоти.

 

Край с. Николаево се пресичат три от старите коларски пътища, днес само пътеки, свързващи Северна и Южна България. Местността Сечен камък добива името си именно от изсичанията на древното светилище. За момента не е ясно на колко точно хилядолетия е то.

 

Преобладаващата част от 17-те кръга на Сечен камък са с диаметър 1-1.25, при други е по-малък – едва половин метър. Предполага се, че светилището е посветено на великата Богиня Майка и Бога Слънце. Не е изключено древните да са ползвали тези кръгове като лечебно-възстановителни центрове.

 

Днешното с. Николаево е бившето Дупините. Заради несъществуващото му вече име селото задължително влиза във всички класации за най-смешни имена. То се казвало така до Освобождението, след което е прекръстено в чест на руското царско семейство. Някои от преданията сочат, че Дупините не е измислено случайно, а е в резултат на сечените камъни, които в течение на времето и в резултат на изветряване, са заприличали на човешки задни части. В тях и до днес се събира вода, която се задържа дълго време.

 

Преди Освобождението Дупините дават начало и подкрепят хайдушките сдружения в този район на Стара Планина. Днес селото няма училище и църква, нито пък магазин. Все още е запазена обаче къщата, в която Васил Левски отсядал за почивка и срещи с революционния комитет при дългите си пътувания из страната.

Селото има лековит извор между два високи бряга, за който се говори, че лекува бъбречни и редица други здравословни проблеми, и спомага за плодовитост.

 

Другото светилище край Трявна е това до с. Черновръх в местността Елова могила. От него има само остатъци, но пък за сметка на това е проучено доста по-добре. Днес там има само следи от кръгли и елипсовидни скални образувания, между които са подреждани ломени камъни, споявани с кал. И това светилище е използвано за преклонение пред Бога Слънце и Богинята Майка.

 

За честотата на извършваните ритуали свидетелстват откритите бронзови камбанки, халки и керамични мъниста, представляващи гердани за вратовете на животните, принасяни като обредни жертви. Най-интензивния период на функциониране на светилището е II-III в. след Христа. От този период са открити и оброчни плочки.

Източник: Уикенд

Сечен камък дал име на Дупините