Създателят на Бялото братство Петър Дънов издъхва на 27 декември 1944 г.

 

Ден по-рано казва на най-близките си, че утре ще умре и трябва да са силни.

 

Часове преди кончината си, Дънов води разговор на руски с някакво невидимо събрание, сякаш е на изпит, а на хората в стаята казва: „Свършихме малка работа за Бога“. Минути след смъртта му пристигат пратеници на новата комунистическа власт, за да го арестуват.

 

Петър Дънов: Българинът обожава да руши

Няколко дни преди кончината си, Дънов обявява пред учениците си, че за да не направят с неговото арестуване и убийство трета грешка след посичането на болярските фамилии през IX век и преследването на богомилите, той сам ще напусне физическия свят.

 

Чудесата не спират да го съпътстват и след последния му дъх. Телеграмата до Георги Димитров за разрешение да бъде погребан на „Изгрева“ сама се пише. Антон Югов неочаквано помага, а през 70-те години на миналия век две посолства доброволно се отказват да местят гроба на Дънов.

 

Последната лекция пред последователите му е по-малко от седмица, преди да издъхне. На нея говори за характера и бъдещето на българите и българската държава. Независимо от многократните му заявления за отрицателните черти на българина, в нея преобладава оптимизма. Негови последователи казват, че Дънов споделял, че трябвало да остане на земята 120 години. Той обаче решил да си замине по-рано заради нечистите мисли и желания на българския народ. Той бил много огорчен от пребиваването си сред българите. В същото време властниците и управляващите непрекъснато се стараели да му пречат.

 

Когато отишли да го арестуват, представителите на новата комунистическа власт горчиво съжалили, че той вече бил положен на смъртното си ложе и се отървал от тяхното възмездие. Срещу него почти непрекъснато имало процеси с измислени мотиви. По нито едно от обвиненията обаче той не бива признат за виновен.

 

В последното си слово той казва, че българинът се отличава с голяма разрушителна сила и допълва, че като цяло българинът обожава да руши. Той обаче дава надежда за бъдещето като посочва, че ако българите съумеят да превърнат разрушителната сила в творческа, ще станат велик народ.

 

Дънов съветва Фердинанд да не вкарва България в повече войни и дори така може да получи излаз на три морета. Фердинанд обаче не се вслушва в съветите му, нещо повече – заявява пренебрежително, че подобни приказки трябва да се казват на задните му части. В резултат на това България преживява две тежки национални катастрофи, без армията й да е изгубила и една битка.

Създателят на Бялото братство е категоричен, че ако управниците слушаха народа, щели да правят много по-малко грешки.

Източник: Уикенд