В историята ни има много интересни и значими личности, за които сякаш не се знае нищо от съвременните поколения. Един от тези личности е Теодор Панов, който е част от революционното движение в Персия в началото на ХХ век. На 05.10.1909 г. българският посланик в Константинопол – Михаил Сарафов, пише в своя дневник: „Теодор Н. Панов, водителят на революционерите в Персия, които успяха да свалят шаха Мехмед Али и държат сега властта в ръцете си, ме подсети втори път. Според него в Персия „конституционното“ движение става само за удовлетворение на лични интереси. Стимулът на водителите е забогатяване. В страната няма общопризната власт, нито нещо като редовна война.“

 

Теодор се опитва да води политика на високо ниво, но не успява. Той не иска да въвлече България в конфликт на друг континент, както някои се опитват да обяснят присъствието му в Персия. Напротив. Неспокойна, революционна личност, той има един-единствен стимул – да помогне на онеправданите народи да извоюват свободата си. Изключително сериозен, след като не успява в България, той пътува до далечна страна, за която разбира, че и там има значителни проблеми с враговете на народа. Британският учен Едуард Гранвил Браун (1862-1926) го описва като войнствен, умен човек, който търси начин да спаси потиснатите перси.

 

 По това време народът на Персия се отнася с голямо подозрение към чужденците и особено към руснаците и англичаните. Едуард подчертава, че Теодор се насочва към бабизма –

религиозно- политическо движение, основано на Корана, чиито принципи защитават равенството в живота. Доктрината е основана в Персия и се бори за световно братство и религиозна толерантност.

 

Персийският шах свален от власт от българин

Членовете й крият своята вяра. Във време, когато политическото настроение е срещу чужденците, Теодор е добре приет от местните, които добре знаят неговите идеи и действия. Панов се запознава по това време с идеите на граф де Гобино (1816 - 1882), писател, философ, антрополог, който има отношение към Изтока и по-специално към Персия. Неговото съчинение „Опит за неравенството на човешката раса“ прави впечатление на местната интелигенция в Персия, дори Рихард Вагнер го одобрява. Предполага се, че Теодор Панов е бил против разделението на бялата и жълтата раса, против монархическото деление на висша и нисша класа.

 

В периода, когато българинът е в Персия, между 1909 и 1911 г. в страната се извършва буржоазна революция, която съвпада с националноосвободителното движение. Предизвикана е от засилването на чуждестранното влияние във финансово-икономическата сфера и против деспотичното управление на шаховете от династията Каджар. В революцията участват рамо до рамо националната буржоазия, дребни занаятчии, либерални земевладелци и селяни. Център на конституционното движение стават северните провинции, преди всичко Ирански Азербайджан. В хода на революцията е създаден меджлис (парламент), приета е конституция. Въпреки това по-късно властта на Каджарите е възстановена под формата на конституционна монархия, а страната е разделена на сфери на влияние между Русия и Великобритания.

Династия Каджар е иранска династия от тюркски произход, на името на племето каджари, която управлява Персия (Иран), от 1785 до 1925 г.

 

Персийският шах свален от власт от българин - Снимка 2

Семейство Каджар поема пълен контрол над Иран през 1971794 г., детронирайки Лотф Али Хан, последния от династията Зенд и възстановявайки иранския суверенитет над големи части от Кавказ.

 

През 1803 г. при управлението на Фатх Али Шах, Каджар тръгват на борба срещу Руската империя в конфликт, станал известен като Руско-персийската война от 1804 – 1813 г. поради опасения за руската експанзия в Кавказ, най-вече за Грузия. След като руснаците анексират иранските територии, включващи Източна Грузия на 12.09.1801 г. по време на управлението на цар Александър I не под командването на ген. Павел Цицианов щурмуват иранския град Ганджа през 1804 г. Този период бележи първите големи икономически и военни посегателства върху иранските интереси по време на колониалната епоха. Армията на Каджар допуска сериозно поражение във войната и съгласно условията на договора от Гулистан през 1813 г., Иран е принуден да се откаже от повечето от своите кавказки територии, включващи днешна Грузия, Дагестан и повечето от Азербайджан.

 

Втората Руско-персийска война от края на 1820 г. приключва още по-катастрофално за Каджарски Иран с временна окупация на Табриз и подписването на договора от Туркменчай през 1828 г., признавайки руския суверенитет над цял Южен Кавказ и Дагестан, както и днешна Армения и останалата част на Азербайджан. Новата граница между съседна Русия и Иран е определена на река Аракс.

 

Иран подписва два договора от XIX век, с които безвъзвратно губи териториите, които са част от концепцията на Иран в продължение на векове. Районът на север от река Аракс, сред които територията на съвременен Азербайджан, Източна Грузия, Дагестан и Армения, са иранска територия, докато не са взети от Русия през XIX век.

 

Персийският шах свален от власт от българин - Снимка 3

Като допълнителен пряк резултат и следствие от договорите от 1813 г. и 1828 г., иранските територии стават част от Русия, а впоследствие Съветския съюз до края на ХХ век, като Дагестан е руски и до днес.

 

Три отделни нации са формирани след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. – Грузия, Азербайджан и Армения. В крайна сметка страната бива разделена на три сфери на влияние с договора между Русия и Великобритания в Санкт Петербург от 31 август 1907 година.

 

Англичанинът Едуард Браун споменава Теодор Панов нееднократно в своя труд „Персийската революция 1905 - 1909“ като интересен човек. Миналото на Панов е повече от любопитно – преди той е харамия в Македония, след като цялото му семейство е изпратено в турски затвор, където баща му умира, а брат му и сестра му са убити. Впоследствие се мести в Русия и става сътрудник на органа на Конституционно-демократичната партия „Реч“. „Личното ми впечатление от него не е неблагоприятно. Явно той е нещо като авантюрист, човек на действието, а не на книгите, но при настоящата ситуация в Персия именно такава личност е подходяща да бъде кореспондент там“, пише британският резидент в Санкт Петербург за Панов. Именно в това си качество българинът заминава за Техеран в средата на 1908 г., но явно няма намерение да се задоволи само с пасивната роля на наблюдател.

 

Още след първата си дописка Панов бива определен за социалдемократ и анархист. Лично посланикът на Русия в Техеран – Николай Хартвиг се изказва негативно за него заради националността му, поради която не би могъл да придаде задоволително възгледите на руската дипломация, следователно той не е на правилното място. Чашата прелива през декември, когато в кореспонденция за „Реч“ той в прав текст казва за планираната провокация, целяща намесата на Русия във вътрешните работи на Персия. Хартвиг е голям враг на България и е един от организаторите за разгрома на страната ни през Балканските войни. Той е направо зловеща фигура, плетяща коварни интриги и създаваща множество неприятности. Във всичките си действия и писма, той защитава винаги Сърбия за сметка на страната ни. Белградските политици признават, че по-добре защитава сръбските интереси от самите сръбски дипломати.

 

В историята ни има и още един българин, имащ отношение с Персия – Слави Мерджанов. През 1900 г. с Петър Соколов и Павел Шатев участва в подкопните дейности под „Банк Отоман“ в Цариград, с цел взривяването на банката. След неуспеха е екстерниран в България и се включва в дейностите на Върховния македоно-одрински комитет. През април 1901 г. е делегат на Осмия македоно-одрински конгрес от Карловското дружество. В 1901 г. той заедно със свои съратници българи и арменци начело с Бедрос Сиремджиян от Пловдив, прави опит да отвлече персийския шах, който не сполучва. Насочват се към одринския валия, но и този опит е неуспешен.

Източник: Уикенд