Факт е, че поне веднъж месечно Паметникът на съветската армия освободителка, намиращ се на пъп на София в Княжеската градина, осъмва завят с червена боя. Понякога се появяват и надписи от рода на: „демонтаж“, а от някои от тях боята често се стича на струи, сякаш шурти кръв.

 

Окупацията на съветската армия излиза повече от солено на България

Проруските партии БСП и „Възраждане“ подскачат като ужилени, заедно с русофилите. Същевременно пък русофобите потриват доволно ръце, наричайки паметника МОЧА – Монумент на окупационната Червена армия и са категорични, че той трябва да бъде пратен в Музея на социалистическото изкуство.

Още по-скандален е фактът, че монументът е с височина 45 метра, което го прави три пъти-по висок от този на националния ни герой Васил Левски, който пък е едва 13 метра.

 

Наистина ли съветската армия е била окупационна? Разсекретените архиви на Министерския съвет и Комисията по досиетата дават отговор. Еднозначният извод в политически и икономически аспект е, че да, тя е била окупационна сила. Издръжката й от 08.09.1944 до декември 1947 г. е струвала на бедна България над 133 млрд. тогавашни лева, равняващи се днес на астрономическите 6.5 млрд. долара, преизчислени по паритета на покупателната способност, наричан още паритет на покупателната сила.

 

На 5 септември СССР обявява война на България. Същия ден тогавашното българско правителство на Константин Муравиев е взело решение страната ни да обяви война на Третия райх. Обнародването му обаче е отложено със 72 часа от военния министър генерал Иван Маринов поради технически проблеми при изпълнението.

 

В действителност ген. Маринов вече е съгласувал своите действия с Отечествения фронт за отлагане обявяването на война, за да се даде възможност на СССР да обвини правителството в неискреност и да обяви война на България. Когато решението бива обнародвано на 8 септември, страната ни се озовава в необичайна ситуация – едновременно се намира във война със САЩ, Великобритания и СССР от една страна, а от друга – с Германия.

 

Държавата ни прави непосилни разходи за участието във Втората световна война и за издръжката на съветската окупационна армия. Присъединяването на България към Обединените народи във войната им срещу нацистка Германия е оформено и като ангажимент по чл. 1 на Съглашението, сключено на 28.10.1944 г. в Москва. Броят на участващите в кампанията български войници надхвърля 450 хиляди души.

Източник: Уикенд