Несъмнено Мадарският конник е един от символите на България. От 1979 г. той е и в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, но това не означава, че има еднозначно тълкуване на този паметник.

 

Някои смятат, че той показва Тракийския конник като познал и победил слабостите си герой, а други твърдят, че паметникът изобразява просто як и силен мъж върху кон, издялан в скалите на 20 метра над земята.

 

Мадарският конник – хилядолетният символ на България

Цялостната композиция на паметника не успява да устои на атмосферните условия и към днешна дата немалко подробности от него изискват продължително взиране, за да бъдат забелязани.

Конникът е изработен с естествена големина и е с връхна дреха до коленете. В лявата си ръка държи юздите на коня, а в дясната си – късо копие върху поваления лъв. Зад гърба му пък личи високо облегало на седло.

 

Всичко около Мадарският конник се върти около това кой е той и защо е изчукан върху скалите, кога е станало това и кой го е поръчал и направил. Една от най-разпространените версии е, че това е хан Тервел, който помогнал на византийския император Юстиниан да се върне на престола в Константинопол. В замяна на това той бил отрупан с почести и дарове, както и признание да носи титлата кесар, т.е. цар.

 

Не е изключено мъжът върху коня да е Крум или великият строител и воин Омуртаг. Според други предположения конникът е прабългарският бог на слънцето Тангра.

Напоследък все по-усилено се лансира версията, изказана още от Иречек и братята Шкорпил, че конникът е тракийско божество.

Според редица твърдения монументът е на повече от 10 хиляди години.

 

Милан Миланов отбелязва, че под Мадарският конник стоят скрити невероятни и много високотехнологични пособия на предишни земни цивилизации.

Източник: Уикенд