Дядо Наум може да бъде описан като човек на действието. В свободните си часове той се занимавал с хобитата си, свързани с историята.

 

Игуменът и секретарят му твърдяха, че Патриарх Евтимий е погребан в Бачковския манастир. Той подчертаваше, че издирването, идентифицирането, реставрацията и опазването на старините, свързани с миналото на българския народ, е задължение на цялата българска културна общественост, а не само на шепа специалисти, както мислят някои.

 

Къде е погребан Патриарх Евтимий?

Игуменът приемаше, че след завладяването на Търновград от турците на 17 юли 1393 г. Патриарх Евтимий е бил заточен някъде из днешна Тракия. Почти единодушно се смята, че след като се озовава в Тракия, той избира за свое местопребиваване големият Бачковски манастир „Св. Богородица“. Вън от всяко съмнение за игумена беше, че Патриарх Евтимий Търновски е умрял и е бил погребан в Бачковския манастир.

 

Съобразно високия църковен ранг, който е имал, Патриархът е могъл да бъде погребан само около олтара или в притвора на някоя от намиращите се в района на манастира черкви. Според епископ хаджи Наум, Търновски е бил погребан в два съседни гроба, разделени с тухлена преграда, като в единия гроб с две отделения са поставени архиерейските му инсигнии, а в другото – смъртните му останки в схимническо (религиозно) облекло.

 

Игуменът твърди, че мощите на Патриарха са били в манастира до 1940 г., но след това са изчезнали. За тази версия има много истории. Според една от тях са били изнесени от служител на Държавна сигурност в Русия, тъй като към тях имали интерес и гърци, и сърби.

 

Причина за това е, че Патриархът е виден български средновековен духовник, книжовник, последен представител на църквата на Второто българско царство. Той е авторитетна фигура в православния свят, обявен за светец.

Източник: Уикенд