Вероятно по-възрастните ни читатели си спомнят за това как Тодор Живков копнееше да превърне страната ни в лидер в сферата на електрониката.

 

„Тази година отваряме завод за полупроводници, догодина – за цели“, казваше той и ентусиазмът му растеше ли растеше. Интересът на Живков към високите технологии се зародил още след първото му посещение в Япония през пролетта на 1970 г. Той посетил Страната на изгряващото слънце заради провеждащото се в Осака световно изложение „Прогрес и хармония на човечеството“.

 

Император Кирохито викал „братовчеде“ на Тодор Живков

България дори била установила известно сътрудничество с японски фирми под силното впечатление на видяното в Осака – развитието на електрониката и електронизацията на различните сфери на обществената дейност, роботите и новите средства за комуникация.

 

Тато подготвя две докладни записки – едната до Леонид Брежнев, а другата – до Политбюро на ЦК на БКП. В тях той бие тревога заради сериозното изоставане на социалистическите страни в развитието на технологиите и организацията на производството и изказваше редица съображения за преодоляването на това положение.

 

В Япония, Живков се срещнал с мастити бизнесмени, както и с император Хирохито. Японският владетел наричал българския си гост „братовчеде“., тъй като смятал, че двата народа имат общи корени и че връзката между тях е още отпреди новата ера.

 

Тато бил единственият правителствен ръководител от соцлагера, отишъл на ЕКСПО-то, а на връщане в София минал през Москва. В Кремъл се срещнал с Брежнев, който доста му се карал за това, че е бил в Япония, както и за думите му, че социализмът изостава по отношение на технологиите.

Източник: Уикенд