Към днешна дата архимандрит Калистрат Зографски – игумен на Зографския манастир „Св. Георги“ е изцяло забравен от съвременниците.

 

Малко хора са наясно, че освен научните работници, той продължава делото на Йоан Кукузел, църковен певец и композитор, музикален теоретик и реформатор на византийското нотно писмо, канонизиран за светец.

 

Игумен от зографския манастир продължава делото на Йоан Кукузел

Предполага се, че Йоан Кукузел има български произход, тъй като една от неговите композиции, посветена на майка му носи заглавието „Попилей на българката“. Съвременниците му го наричат Ангелогласния заради прекрасния глас, с който е надарен.

 

Духовният му продължител Калистрат е роден около 1830 г. в Струга и получава от родителите си кръщелното име Кръстан Санджаковски. Замонашва е в Зографския манастир, където създава музикално и калиграфско училище.

 

През 1905 г. след неколкогодишен труд като музикален теоретик, автор, преводач и редактор, Калистрат Зографски предава да се публикува сборника му „Восточно церковно пение“ в четири тома. Това е едно от най-значимите църковни музикални произведения. Книгата е издадена от книжарницата на Коне Г. Самарджиев в Солун.

 

Като брилянтен теоретик на византийската музикална традиция, освен това композитор и певец, Калистрат създава вечни шедьоври и преводи, обогатявайки по този начин в най-голяма степен културното наследство на православието.

 

Издъхва през 1914 г. като архимандрит на манастира Зограф, Света гора, Гърция.

Източник: Уикенд