Древен Египет е по-загадъчен отколкото сме си мислели

Древен Египет е бил много по-загадъчен отколкото сме предполагали. И се оказва, че дори и с богата информация, която имаме днес, съществуват много неща, които не знаем за него. През последните няколко години бяха направени поредици от открития, които дават различен поглед към историята на египетската цивилизация, а ето и част от тях:

10. Желязо от метеорити

През 1911 г. са открити предмети от желязо, използвани близо 2000 години преди в Египет дори да е имало възможности за топене на метал. Последните тестове показват, че желязото произхожда от метеорит, с което е потвърдена теорията, че железния меч намерен покрай тялото на Тутанкамон също е изкован от метеорит , пише tocka.com.mk.

9. Религиозни татуировки

Неотдавна учените направиха ново откритие. Върху останките на мумия на жена, която е живяла между 1300 и 1070 г. пр.н.е., с инфрачервено осветление са намерени над 30 татуировки. Установено е, че жената е била татуирана докато е била жива, което показва, че татусите са правени по време на различни религиозни ритуали. Много египтолози са били зашеметени от новината, защото такива татуировки никога досега не са били открити.

8. Легенди за демоните

Оказва се, че древните египтяни са вярвали в демони още от преди 4000 години. Разкриване на два ковчега на демони от периода на Средното египетско царство (преди около 4500 години) показва, че вярата в злите духове в древен Египет се е появила много по-рано, отколкото се е смятало.

7. Сърдечни заболявания

Атеросклерозата е често срещано заболяване в съвременното общество, а в процеса на изследване на мумиите в Кайро, при 20 от 52 мумии също са открити следи от тази болест. Между тези мумии е и принцеса Ахмос-Мериет-Амон, която е била на около 40 години, когато е починала. Тя е най-старата известна личност, която е имала коронарна болест на сърцето.

6. Прически

Явно и екстеншъните не са новост на модерния свят. Върху главата на жена, която е била намерена в Амара, е имало 70 плитки на косата, подобни на днешните екстеншъни. Те са били толкова добре изработени, че косата е останала запазена и до днес, въпреки че останалата част от тялото се е разпаднала. Намерени са и много други  доказателства, които показват, че хората са носели присадки в косата си в ежедневието. В същия гроб са открити и други тела с интересни детайли по главите, а най-често това са плитки около ушите.

5. Мумифициране на плода

В Гиза преди 100 години е бил намерен  ковчег дълъг 45 см , а наскоро е било установено, че в него се е намирал зародиш на възраст от 16 до 18 седмици, което го превръща в най-младата открита мумия досега. Вероятно става дума за спонтанен аборт, а бебето е мумифицирано по същите методи, както и възрастните.

4. Рак

Последните изследвания показват, че ракът, който се смята за модерно заболяване, съществува и при древните египтяни. Испански учени са открили мумия със следи от рак на гърдата, а 4200 години старата мумия се счита за най-старата жертва на рак на гърдата в историята. През 2011 г. е намерена мъжка мумия на възраст 2250 години, която се е считала за най-старата личност болна от рак на простатата в древен Египет. [caption id="attachment_597365" align="aligncenter" width="300"]Загадките в Древен Египет - все по-невероятни сн. Pixabay Загадките в Древен Египет - все по-невероятни сн. Pixabay[/caption]

3. Най-старият папирус на света

През 2011 г. са открити папируси, изписани с йероглифи и хиератско писмо, които се считат за най-старите открити папируси на планетата. Те са толкова стари, че техният автор е писал за построяването на Великата пирамида в Гиза. Предполага се, че това е единственият запис за конструкцията на тези пирамиди.

2. Изтичане на мозъци

През персийското владичество, много египетски мислители и творци са били отведени в Персия, а в Египет са останали по-малко талантливите. Това доказва и саркофаг открит през 2014 г., чиито рисунки били толкова лоши, че експертите първо решили, че са фалшиви.

1. Любовни магии

Дешифрираните папируси от 3-ти век показват любовни заклинания, които са използвали египтяните, за да привлекат някого. На един от тях, чрез магия се призовават боговете да "запалят" сърцето на жена, която не обича даден мъж. В друг папирус е описана магия, с която жена очарова мъжа и слет това той й се подчинява и прави каквото тя иска.